Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Σουδάν: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της χούντας – Τουλάχιστον 9 νεκροί

Σουδάν: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της χούντας – Τουλάχιστον 9 νεκροί
Reuters - Φωτό αρχείου

Τουλάχιστον 9 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στο Σουδάν, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Σημειώνεται πως οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων. 

“Ο λαός θέλει την πτώση του (στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ) Μπουρχάν”, φώναζαν οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα του Σουδάν κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν φωτογραφίες θυμάτων της καταστολής.

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 9 Σουδανοί, που διαδήλωναν κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Οκτωβρίου του 2021 του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με γιατρούς που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας. Η πλειονότητα των θυμάτων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας ανήλικος, τραυματίστηκαν θανάσιμα από σφαίρες.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις είχαν διοργανωθεί με αφορμή την επέτειο στις 30 Ιουνίου του πραξικοπήματος του 1989 του δικτάτορα Όμαρ αλ Μπεσίρ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2019 από τον στρατό έπειτα από λαϊκή εξέγερση.

Ο στρατός είχε στη συνέχεια δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία με πολίτες. Ωστόσο στις 25 Οκτωβρίου του 2021, ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός Μπουρχάν, έβαλε τέλος στην εύθραυστη κατανομή της εξουσίας, συλλαμβάνοντας τους πολίτες συγκυβερνώντες του. Αυτοί έχουν έκτοτε αφεθεί ελεύθεροι.

Από τότε που έγινε αυτό το πραξικόπημα, 112 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες τραυματιστεί από τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ανοίγουν τακτικά πυρ με αληθινά πυρά κατά του πλήθους.

Λόγω της βίας αυτής και επειδή δεν θέλουν πλέον μια σύμπραξη στρατιωτικών και πολιτών, τα κύρια πολιτικά μπλοκ και τα ιστορικά κόμματα του Σουδάν αρνούνται να διαπραγματευτούν με τους στρατιωτικούς.

Πριν από τις χθεσινές διαδηλώσεις, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Φόλκερ Πέρθες είχε επαναλάβει ότι “πρέπει να σταματήσει η βία”. Πρεσβείες είχαν επίσης ζητήσει “να μην χαθεί πλέον καμία ζωή” στη χώρα αυτή, όπου ο στρατός ήταν σχεδόν πάντα στην εξουσία μετά την ανεξαρτησία της το 1956.

Ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση καταδίκασαν σήμερα “την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας και την ατιμωρησία” της οποίας χαίρουν, σχολιάζοντας την καταστολή των χθεσινών διαδηλώσεων.

Σε αντίδραση στο πραξικόπημα του Μπουρχάν, η διεθνής κοινότητα διέκοψε την οικονομική της βοήθεια, η οποία αντιστοιχούσε στο 40% του προϋπολογισμού του Σουδάν. Οι κυρώσεις αυτές ωστόσο δεν έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στην υποχώρηση των στρατιωτικών ενώ έχουν βυθίσει την οικονομία με την κατάρρευση της σουδανικής λίρας και ο πληθωρισμός ξεπερνά το 200% κάθε μήνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις