Κόσμος

Σουηδία: Αφέθηκε ελεύθερο το πλοίο που ήταν ύποπτο για δολιοφθορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο

Οι εισαγγελικές αρχές τόνισαν ότι μετά από σχετική έρευνα δεν αποδείχθηκε η εμπλοκή του

Η Σουηδία άφησε ελεύθερο το φορτηγό πλοίο «Vezhen», το οποίο θεωρούνταν ύποπτο για δολιοφθορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών στις 26 Ιανουαρίου 2025, όπως ανακοίνωσε σήμερα (03.02.2025) η εισαγγελική αρχή της σκανδιναβικής χώρας.

Ειδικότερα, η κοπή του υποθαλάσσιου καλωδίου ανάμεσα στην Λετονία και τη Σουηδία προκάλεσε την άμεση αντίδραση των δύο χωρών, με τις σουηδικές αρχές να αναφέρουν ότι τελικά απορρίπτεται το ενδεχόμενο να ήταν δολιοφθορά.

«Η έρευνα δείχνει τώρα με σαφήνεια πως δεν ήταν μια υπόθεση δολιοφθοράς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εισαγγελία.

«Έχει αποδειχθεί ότι ένας συνδυασμός καιρικών συνθηκών και ελαττωματικού εξοπλισμού και λαθών ναυσιπλοΐας συνέβαλαν στην κοπή του καλωδίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Η Σουηδία είχε συλλάβει το βουλγαρικό πλοίο «Vezhen», στο πλαίσιο έρευνας για «διακεκριμένη δολιοφθορά». Ο διευθύνων σύμβουλος της βουλγαρικής ναυτιλιακής εταιρίας Navibulgar είχε αρνηθεί κάθε επιλήψιμη πράξη.

BALTIC SECURITYΤο φορτηγό πλοίο «Vezhen»/TT News Agency/Johan Nilsson via REUTERS

Το πλοίο προκάλεσε, ωστόσο, ζημιές στο καλώδιο, σύμφωνα με τη εισαγγελία. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί αν διαπράχθηκαν και άλλες παραβιάσεις σε σχέση με το συμβάν.

Ανησυχία για σαμποτάζ στην Βαλτική Θάλασσα

Τις πρώτες ώρες της 26ης Ιανουαρίου 2025, ένα καλώδιο οπτικών ινών του Εθνικού Κέντρου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Λετονίας (LVRTC) που συνέδεε το σουηδικό νησί Γκότλαντ με την πόλη της Λετονίας Βέντσπιλς, κόπηκε. Το LVRTC είχε πει πως οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έδειχναν «εξωτερικούς παράγοντες».

Σε ένα πλαίσιο αυξημένης επιτήρησης απέναντι στις απειλές «υβριδικού πολέμου», η Νορβηγία συνέλαβε για λίγο μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής (30 – 31.01.2025) ένα νορβηγικό πλοίο με ρωσικό πλήρωμα, που θεωρούνταν ύποπτο εμπλοκής στο συμβάν, προτού το αφήσει ελεύθερο ελλείψει αποδείξεων.

BALTIC SECURITYTT News Agency/Johan Nilsson via REUTERS

Πολλά υποθαλάσσια καλώδια έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν κοπεί τους τελευταίους μήνες στη Βαλτική θάλασσα.

Απέναντι στην επανάληψη τέτοιων συμβάντων, το NATO ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την έναρξη αποστολής περιπολιών με στόχο την προστασία αυτών των ευαίσθητων υποθαλάσσιων υποδομών.

Αεροπλάνα, πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύσσονται στο εξής πιο μαζικά και πιο τακτικά στη Βαλτική θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής που αποκαλείται «Φρουρός της Βαλτικής».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1