Κόσμος

Σουηδία: Δεν θα βοηθήσουμε στον επαναπατρισμό παιδιών από στρατόπεδα φυλακισμένων τζιχαντιστών

Η Σουηδία δεν θα επαναπατρίσει ούτε παιδιά ούτε ενήλικους από καταυλισμούς φυλακισμένων τζιχαντιστών της βορειοανατολικής Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

“Η κυβέρνηση δεν θα ενεργήσει για να μεταφερθούν στη Σουηδία οι Σουηδοί πολίτες και τα πρόσωπα που έχουν σχέση με τη Σουηδία, οι οποίοι βρίσκονται σε καταυλισμούς ή σε κέντρα κράτησης τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία”, δήλωσε ο υπουργός Τομπίας Μπίλστρομ σε ένα μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η Σουηδία δεν έχει καμιά νομική υποχρέωση να ενεργήσει για να φέρει τα πρόσωπα αυτά στη Σουηδία. Αυτό ισχύει για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άνδρες”, πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι ζουν στον ερειπωμένο και υπερπληθή καταυλισμό Αλ-Χολ, που τελεί υπό κουρδική διοίκηση. Πρόκειται για εκτοπισμένους Σύρους, Ιρακινούς πρόσφυγες και χιλιάδες ξένους καταγόμενους από τουλάχιστον 45 χώρες, εκ των οποίων οικογένειες τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μπίλστρομ, στους Σουηδούς που κρατούνται ακόμη “προσφέρθηκε η ευκαιρία να εγκαταλείψουν (τον καταυλισμό αυτό) και να έρθουν στη Σουηδία, αλλά αρνήθηκαν επανειλημμένα”.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV4, πέντε παιδιά που είχαν δεσμούς με τη Σουηδία παραμένουν στους καταυλισμούς με τις μητέρες τους και δέκα άνδρες μέσα στις κουρδικές φυλακές.

Ο υπουργός εκτιμά ότι η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας για τα σουηδικά συμφέροντα δικαιολογεί να μην γίνει πλέον κανένας επαναπατρισμός.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι οι Σουηδοί ενήλικοι πολίτες και τα πρόσωπα που έχουν δεσμούς με τη Σουηδία, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη μέσα σε καταυλισμούς ή κέντρα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας εάν επιστρέψουν”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η Γαλλία σταμάτησε το καλοκαίρι του 2023 τους συλλογικούς επαναπατρισμούς γυναικών τζιχαντιστών και των παιδιών τους που κρατούνταν στους καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, ελλείψει βούλησης εκ μέρους τους και αφού διεξήγαγε τέσσερις επιχειρήσεις μέσα σε έναν χρόνο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης