Κόσμος

Στα λευκά και βουβά η Βενεζουέλα θρηνεί τους νεκρούς της! Λαοθάλασσα στις διαδηλώσεις [pics]

Ντυμένοι στα λευκά, πολίτες της Βενεζουέλας συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν «σιωπηλά» σε ολόκληρη την χώρα εκφράζοντας την αυξανόμενη λαϊκή οργή μετά την έκρηξη της βίας που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 20 ανθρώπων σε τρεις εβδομάδες.

Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούσαν τις εισόδους προς το Καράκας, τόπο βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων των περασμένων ημερών κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι σημερινές διαδηλώσεις κατευθύνθηκαν προς τις επισκοπικές έδρες σε ολόκληρη την χώρα. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει κατηγορήσει την εκκλησία ότι παίζει ρόλο πολιτικού παράγοντα στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, που διατηρεί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από το τέλος του 2015, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις διαδηλώσεις μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Την χθεσινή νύχτα ταραχές ξέσπασαν και πάλι σε πολλές συνοικίες του Καράκας και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι με μοτοσικλέτες διέτρεχαν τους δρόμους της πρωτεύουσας προκαλώντας πανικό στον πληθυσμό.

Την Τετάρτη και Πέμπτη, επεισόδια ξέσπασαν κατά τις πορείες διαμαρτυρίας , καθώς διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας που απαντούσαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ. Μόνο την νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους του Καράκας. Επειτα από τις σημερινές διαδηλώσεις, «εθνικός αποκλεισμός» των δρόμων προγραμματίζεται για την Δευτέρα.

Οι αντιτσαβιστές βρίσκονται από την 1η Απριλίου σε ανοικτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και πληθαίνουν τις κινητοποιήσεις ποντάροντας στην εξάντληση του αντίπαλου στρατοπέδου. Κατά την άποψη του πολιτειολόγου Λουίς Σαλαμάνκα, είναι δύσκολο αυτές οι διαδηλώσεις να επιταχύνουν την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Στόχος αυτής της εκστρατείας είναι περισσότερο οι προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2018.

Σε αυτήν την πετρελαιοπαραγωγό χώρο που βυθίστηκε οικονομικά εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, υπάρχει έλλειψη των περισσότερων ειδών διατροφής και φαρμάκων. «Η χώρα δεν έχει πλέον ούτε ένα υγιές οστό. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν» παρά την καταστολή, προβλέπει ο κοινωνιολόγος Φρανσίσκο Κοέγιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ΦΩΤΟ: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο τυφώνας Καλμάγκι σαρώνει την Ασία: Πέντε νεκροί στο Βιετνάμ, σχεδόν 200 στις Φιλιππίνες
Ο τροπικός κυκλώνας έπληξε το κεντρικό Βιετνάμ με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, έπειτα από τη φονική του διέλευση από τις Φιλιππίνες, όπου ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς
Ο τυφώνας Καλμάγκι φτάνει στο Βιετνάμ
Γαλλία: Επεισόδια στη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ στο Παρίσι – Τέσσερις συλλήψεις μετά από καπνογόνα και συμπλοκές
Καπνογόνα, συμπλοκές και διακοπή του προγράμματος: η συναυλία της ισραηλινής ορχήστρας στη Φιλαρμονική του Παρισιού σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια και ένταση μέσα στην αίθουσα
Καπνογόνα αναμμένα στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Παρισιού
Ανανεώθηκε πριν 50 λεπτά
5
Συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη δύο 19χρονοι που δήλωναν πίστη στo ISIS και σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστώνη
Έλεγαν ότι θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι να κόψουν τους λαιμούς των ανθρώπων και να επιτεθούν σε χριστιανούς και Εβραίους - Οι δύο νεαροί επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Τουρκία
Αστυνομικός του τμήματος Νέας Υόρκης (NYPD)
Η Κίνα ενισχύει τη ναυτική της ισχύ – Σε υπηρεσία το νεότερο αεροπλανοφόρο «Fujian» του Πεκίνου
Το «Fujian», το πρώτο κινεζικό πλοίο εξοπλισμένο με ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, συμβολίζει τη φιλοδοξία του Σι Τζινπίνγκ να ανταγωνιστεί τη ναυτική υπεροχή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Φουτζιάν