Κόσμος

Στην Ουάσινγκτον ο Ποσειδώνας του Ζογγολόπουλου

Το εμβληματικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, “Ποσειδώνας”, ύψους 3,90 μ. από ανοξείδωτο χάλυβα, πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στον περιβάλλοντα χώρο του νέου κτιρίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Tα εγκαίνια του «Ποσειδώνα» θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, υπό την αιγίδα του προέδρου του Πανεπιστημίου George Washington και θα παρευρεθούν διαπρεπείς Έλληνες της Αμερικής, όπως και επιμελητές μεγάλων μουσείων, ακαδημαϊκοί κ.α.
 
Το γλυπτό, αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και περιλαμβανόταν στη βραβευμένη σύνθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τους υδάτινους πίδακες της πλατείας Ομονοίας του 1960, όπου όμως ποτέ δεν τοποθετήθηκε.
 
“Η συμφωνία του προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκου Θεοδωρίδη και του γενικού διευθυντή ‘Αγγελου Μωρέτη, με το Πανεπιστήμιο George Washington, επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του νομικού, συλλέκτη και επιμελητή εκθέσεων Γιώργου Σταθόπουλου, απόφοιτου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, που πρότεινε και συντόνισε το όλο εγχείρημα λόγω του κύρους του πανεπιστημίου και της μοναδικής τοποθεσίας του πλησίον του Λευκού Οίκου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου.
 
Πολλά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου (1903-2004), βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το έργο του «Ομπρέλες» στην έδρα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού εγκαταστάθηκε το 2010 το γλυπτό «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ» μαζί με ακόμη πέντε γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού – Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέθανε ο δημιουργός του “Alien”, Χ.Ρ Γκίγκερ

Πέθανε ο κορυφαίος γλύπτης του 20ού αιώνα

Πάτρα: Έκλεψαν την προτομή του πατέρα του – Θύμα ο γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος!

Ηράκλειο: Ο πρίγκηπας Ουίλιαμ, τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ και ένας βέρος Κρητικός…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αμφιλεγόμενος Τσάρλι Κερκ: Το κίνημα MAGA και οι εμπρηστικές δηλώσεις για τρανς, αφροαμερικανούς και αμβλώσεις
Ο Κερκ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία, για τις εκλογές του 2024, πείθοντας μεγάλο μέρος των νεαρών ψηφοφόρων να υποστηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
Τσάρλι Κέρκ
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτελεί ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα επειδή παρακολουθούν ξένες ταινίες
Έκθεση-κόλαφος των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει αύξηση των εκτελέσεων στη Βόρεια Κορέα, ακόμη και για απλή παρακολούθηση ή διαμοιρασμό ξένων ταινιών και σειρών, σύμφωνα με το BBC
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν 2
Πολωνία: Νεαρή μητέρα αφήνει το γραφείο και εκπαιδεύεται για πόλεμο με τη Ρωσία – «Θα πολεμήσω για το παιδί μου»
Στα σύνορα με τη Ρωσία, χιλιάδες Πολωνοί εντάσσονται σε στρατιωτικά προγράμματα, παρακινούμενοι από τον φόβο μιας επίθεσης και την επιθυμία να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters
Η 36χρονη διοικητική υπάλληλος Αγκνιέσκα Τζεντροζάκ στέκεται μαζί με άλλους νεοσύλλεκτους κατά τη διάρκεια της εθελοντικής στρατιωτικής εκπαίδευσης στο πεδίο εκπαίδευσης στο Μπρανιέβο της Πολωνίας
1