Κόσμος

Στο έλεος των πυρκαγιών η Ιταλία – Εκκενώθηκε γηροκομείο – Βοήθεια από την Ελλάδα

Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη για να θέλουν υπό έλεγχο τις περίπου 15 πυρκαγιές που κατακαίουν την Ιταλία. Έχουν ξεσπάσει στις επαρχίες του Πιεμόντε και στη Λομβαρδία.

Οι πυρκαγιές στην Ιταλία έφτασαν κοντά σε σπίτια. Εκατοντάδες πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Εκκενώθηκε γηροκομείο.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η κοιλάδα Σούζα, όπου οι φλόγες, ενισχυμένες από τους σφοδρούς ανέμους, πλησίασαν σπίτια.

Ώρες αγωνίας για ηλικιωμένους

Περίπου 200 συνταξιούχοι σε έναν οίκο ευγηρίας χρειάστηκε να απομακρυνθούν το βράδυ της Κυριακής (29.10.2017) ενώ έκλεισε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο τούνελ Φρεζούς (σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας).

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, οι νέες απομακρύνσεις αύξησαν στους 1.000 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πυρκαγιών που διαδέχονται η μια την άλλη στην περιοχή εδώ και μία εβδομάδα.

italy fire italy fire

Η Ελλάδα και η Κροατία έστειλαν η καθεμιά δύο αεροσκάφη Καναντέρ για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Οι ισχυροί άνεμοι και ο καπνός εμπόδισαν σε πολλές περιπτώσεις την αξιοποίηση των εναέριων μέσων.

Κάηκαν πάνω από 1 εκατ. στρέμματα

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των Ιταλών αγροτών Coldiretti, οι τελευταίες πυρκαγιές αύξησαν την επιφάνεια των δασών που κάηκε φέτος στην Ιταλία στα 1.400.000 στρέμματα. Πρόκειται για έκταση σχεδόν τριπλάσια από εκείνη που είχε καταστραφεί το 2016, κυρίως εξαιτίας της ξηρασίας στη χερσόνησο.

italy fire italy fire

Έπειτα από μια πολύμηνη περίοδο που η βροχόπτωση ήταν χαμηλότερη από το φυσιολογικό, ειδικά στον βορρά, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε καταστροφικό. Κατά μια ανάλυση των δεδομένων των τριών πρώτων εβδομάδων του μήνα, στη Λομβαρδία οι βροχές ήταν κατά 67% λιγότερες από το φυσιολογικό για την εποχή και στο Πιεμόντε κατά 98%, ανέφερε η Coldiretti.

italy fire italy fire italy fire

Οι στάχτες από τις δασικές πυρκαγιές συνέχισαν εξάλλου να επιβαρύνουν την κατάσταση όσον αφορά την ατμοσφαιρική μόλυνση στο Τορίνο, μία εβδομάδα μετά από μια έξαρση της αιθαλομίχλης. Η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ξεπέρασε το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο σε όλους τους σταθμούς ελέγχου.

Αυτό ωστόσο δεν στάθηκε ικανό να εμποδίσει τη διεξαγωγή του 31ου μαραθώνιου της πόλης χθες το πρωί.

Πηγή – Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η εκεχειρία Ιράν και Ισραήλ κράτησε τέσσερις ώρες: Σειρήνες στη Χάιφα, διαψεύδει η Τεχεράνη ότι εκτόξευσε πύραυλο – Με αντίποινα απειλεί το Τελ Αβίβ
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο βόρειο Ιράν από επίθεση του Ισραήλ - Νεκρός ακόμα ένας Ιρανός επιστήμονας
Συντρίμμια στην πόλη Μπερ Σεβά στο Ισραήλ 5
Ευχή γίνεται η «κατάρα των Φαραώ»: Η θανατηφόρα τοξίνη από τον τάφο του Τουταγχαμών πηγή θεραπείας για τον καρκίνο
Αφότου οι αρχαιολόγοι άνοιξαν τον τάφο του Τουταγχαμών τη δεκαετία του 1920, μια σειρά από πρόωρους θανάτους μεταξύ της ομάδας ανασκαφής τροφοδότησε φήμες για μια κατάρα του Φαραώ
Ευχή γίνεται η «κατάρα των Φαραώ»: Η θανατηφόρα τοξίνη από τον τάφο του Τουταγχαμών πηγή θεραπείας για τον καρκίνο