Κόσμος

Στο Βατικανό ο Νίκος Αναστασιάδης – Συναντήθηκε με τον πάπα Φραγκίσκο

Συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο στην Αγία Εδρα είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Χαρακτήρισε δημιουργικές και σημαντικές τις επαφές και κάλεσε τον Ποντίφικα να επισκεφθεί την Κύπρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως «είχαμε την ευκαιρία – πέρα από τα πολλαπλά διεθνή προβλήματα που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει, όπως η καταπολέμηση της δουλείας του ανθρώπου, η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό, οι διενέξεις σε όλη την υφήλιο και ιδιαίτερα οι διενέξεις στη Μέση Ανατολή – να αναπτύξω και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εδώ και 45 χρόνια, να αναπτύξω τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο ΓΓ των ΗΕ, αλλά και τις μέχρι σήμερα προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απεύθυνε πρόσκληση προς τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Κύπρο, και η οποία έγινε αποδεκτή και θα διευθετηθεί για τον ερχόμενο χρόνο.

«Ο Ποντίφικας είναι με ιδιαίτερα ενδιαφέρον που όχι μόνο άκουσε αλλά γνώριζε και κατανοεί τις δυσκολίες που προκαλούνται ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής αλλά και εκνόμων ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας. Είχα την ευκαιρία την ίδια ώρα να τον καλέσω να επισκεφθεί την Κύπρο, κάτι που με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχει αποδεχθεί. Απομένει να διευθετηθεί κατά τον επόμενο χρόνο που εξ συμπτώσεως γιορτάζονται τα 60 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δέκα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι, «η αποδοχή της πρόσκλησης μας γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι η παρουσία ενός ηγέτη όπως ο Πάπας, με ένα όραμα ιδιαίτερα σύγχρονο απέναντι στα όσα προβλήματα η ανθρωπότητα και γενικά ο άνθρωπος αντιμετωπίζει, είναι πάρα πολύ σημαντική λαμβανομένης υπόψη και της προσπάθειας μέσα από τον διαθρησκευτικό διάλογο να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα ανά το παγκόσμιο».

Θερμή η υποδοχή στο Βατικανό

Συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη Αναστασιάδη, καθώς και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που απαρτίζετο από τον πρέσβη της Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα Γιώργο Πουλίδη, τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφθασε σήμερα το πρωί στο Βατικανό, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση του με τον Πάπα Φραγκίσκο και στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Στο τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος και ο Πάπας αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Πάπα Φραγκίσκο μια ασημένια Καπνιστομέρρεχα και ένα βιβλίο με τίτλο «Πολυθρησκευτική Κύπρος», ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος χάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ένα αντίγραφο χαλκογραφίας της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου του 1545 μ.Χ., και την εγκύκλιό του για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπο Πολ Ρίτσιαρντ Γκάλαχερ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος αναφερόμενος και στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού είπε ότι «ανέπτυξα σε λεπτομέρεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ, επαναβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα μας να συμμετάσχουμε στην τριμερή συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, αλλά και τη βούληση μας να πετύχουμε επιτέλους κάτι που θα μπορέσει να επιτρέψει την επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά».

«Και με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών οι συνομιλίες επεκτάθηκαν, βεβαίως, όχι μόνο στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά και στο προσφυγικό, στα διάφορα θέματα που οπωσδήποτε έχουν αναπτυχθεί και με την Αυτού Αγιότητα Πάπα Φραγκίσκο», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 5
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν