Κόσμος

Στοκχόλμη: Συγκινούν οι ενωμένοι Σουηδοί! Γενναία διαδήλωση για την αγάπη! [pics]

Χιλιάδες Σουηδοί συγκεντρώνονται σήμερα στη Στοκχόλμη για να δείξουν την ενότητά τους απέναντι στη βία και την τρομοκρατία, δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση με φορτηγό στην καρδιά της πρωτεύουσας. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ο ύποπτος ως δράστης, ένας 39χρονος Ουζμπέκος, κρατείται.

Ανάστατοι από την επίθεση που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων το απόγευμα της Παρασκευής,, οι κάτοικοι της Στοκχόλμης ανακοίνωσαν την κινητοποίηση στο Facebook, οργανώνοντας μια “διαδήλωση για την αγάπη” από τις 14:00 (τοπική ώρα/15.00 ώρα Ελλάδας) κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

Η Σουηδία προσπαθεί να συνέλθει από την “τρομοκρατική ενέργεια” –όπως την χαρακτηρίζουν οι αρχές– της οποίας τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα. Ο επιχειρησιακός τρόπος, ωστόσο, παραπέμπει έντονα στις επιθέσεις της Νίκαιας στη νοτιοανατολική Γαλλία, του Βερολίνου και του Λονδίνου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η επίθεση έχει συγκλονίσει τη σκανδιναβική χώρα, η οποία καμαρώνει για την ανοικτή και ανεκτική κοινωνία της. Ο κόσμος συγκεντρώνεται κατά μήκος της μπάρας ασφαλείας κοντά στο σημείο της τραγωδίας, αφήνοντας λουλούδια. Απλοί πολίτες αφήνουν λουλούδια και πάνω σε περιπολικά της αστυνομίας.

Οι εικόνες που φέρνει στο φως μέσα από το newsit.gr η Σταυρούλα Σκλαβούνου Järnerot, Ελληνίδα δημοσιογράφος που ζει με την οικογένειά της τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία, αποτυπώνουν τον “βουβό” πόνο των Σουηδών για την εφιαλτική επίθεση.

Δείτε τις

Πένθος…

Κατά κάποιο τρόπο, αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω. Έρχομαι για να τιμήσω τα θύματα και την κοινωνία στην οποία ζούμε“, δήλωσε ο 40χρονος Γιόχαν.

Οι σημαίες είναι μεσίστιες στα δημόσια κτίρια. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, που αποφάσισε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, ανακοίνωσε την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα αύριο στις 12.00 (τοπική ώρα).

“Σήμερα όλη Σουηδία πενθεί αλλά αυτό θα το ξεπεράσουμε μαζί”, δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες μόλις άφησε λουλούδια μπροστά από το μεγάλο κατάστημα, όπου το φορτηγό τερμάτισε τη φονική του πορεία.

Το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος, οι μεν για τους δε, δείχνει τη δύναμη της κοινωνίας μας. Τόσοι πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας θέλουν να είναι χρήσιμοι, πολλοί περισσότεροι από αυτούς που θέλουν να μας βλάψουν“, δήλωσε σε μια σπάνια ομιλία του ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄Γουσταύος, ο οποίος διέκοψε το ταξίδι του στη Βραζιλία.

Η Σουηδία είχε αποτελέσει στο παρελθόν στόχο επίθεσης μια φορά. Τον Δεκέμβριο του 2010, ένας άνδρας είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον ίδιο δρόμο της Στοκχόλμης αλλά είχε προκαλέσει τον ελαφρύ τραυματισμό ορισμένων περαστικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η νέα τεχνητή νοημοσύνη του Truth Social διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Τραμπ – «Προτιμά» τον Μπαράκ Ομπάμα
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του κοινωνικού δικτύου του Ντόναλντ Τραμπ, Truth Social, αμφισβητεί επανειλημμένα τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη συνάντηση στην Αλάσκα
Ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς συγκαλεί την Τετάρτη τους Ευρωπαίους ηγέτες, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ για συντονισμό πριν τις συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Politico
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
ΗΠΑ: Έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον με εντολή Τραμπ – Αναπτύσσει 800 στρατιώτες της Εθνοφρουράς
Ο Τραμπ ανακοινώσε έκτακτα μέτρα στην πρωτεύουσα, για να αποκαταστήσει «τον νόμο και την ασφάλεια», παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν σημαντική μείωση της εγκληματικότητας
Στρατιώτες της αμερικανικής Εθνοφρουράς
Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για ταξίδι στη… Ρωσία αντί για την Αλάσκα για την συνάντηση με τον Πούτιν - «Θα του πω, πρέπει να τερματίσεις αυτόν τον πόλεμο»
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος μπέρδεψε τον προορισμό του ενόψει της συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
4