Κόσμος

Στον δρόμο της μεγάλης επιστροφής Σύροι πρόσφυγες μετά την πτώση Άσαντ – Ατελείωτο κομβόι για Δαμασκό

Εντυπωσιακά βίντεο από το κομβόι χιλιομέτρων των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται καθ' οδόν για τον γυρισμό στην πατρίδα τους έπειτα από χρόνια

Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία παίρνουν τον δρόμο του επαναπατρισμού. Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία έπεσε από την κεραυνοβόλα επέλαση των ισλαμιστών ανταρτών.

Οι Σύροι που είχαν ζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τους άρχισαν να επιστρέφουν στη Συρία.

Η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, έπειτα από 24 χρόνια, έδωσε τέλος στον εμφύλιο σπαραγμό που βρισκόταν σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 2011.

Στον Συνοριακό Σταθμό Cilvegozu, στην επαρχία Χατάι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, χιλιάδες Σύροι συνωστίζονται τη Δευτέρα (09.12.2024), περιμένοντας να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να περάσουν τα σύνορα.

Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, οι δυνάμεις της χωροφυλακής δημιούργησαν έναν ξεχωριστό σημείο ελέγχου περίπου 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Οι νυχτερινές εικόνες από το κομβόι του μεγάλου γυρισμού εντυπωσιάζουν:

«Δόξα τω Θεώ, ο δρόμος μας είναι ανοιχτός…»

Ο Άντεμ Μοχάμεντ Ζιν, ένας Σύρος υπήκοος, δήλωσε στο Anadolu Agency ότι κατευθυνόταν στη Δαμασκό, την πόλη του.

Εξέφρασε τη χαρά του για την απελευθέρωση της χώρας του μετά από τόσα χρόνια: «Δόξα τω Θεώ, ο δρόμος μας είναι ανοιχτός, ο Άσαντ έφυγε και ο πόλεμος τελείωσε. Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη για 10 χρόνια. Ο Θεός να ευλογεί τους Τούρκους, μας βοήθησαν πολύ».

Ο Άλι Χασίκο, που περίμενε για 12 χρόνια να επιστρέψει στην πατρίδα του, τη Χάμα, ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία: «Ευχαριστώ την Τουρκία που μας άνοιξε τις πόρτες της».

Ο Ιμπραχίμ αλ-Μουτά, που περίμενε με την 6μελή οικογένειά του για να πάει στη Χάμα, δήλωσε ότι ήταν στην Τουρκία για σχεδόν 11 χρόνια. «Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε. Η Τουρκία είναι υπέροχη, αλλά η πατρίδα μας είναι η Συρία», είπε.

 

«Θέλουμε να δούμε μία νέα Συρία»

«Η Τουρκία θα εργαστεί για την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των Σύρων μεταναστών που φιλοξενεί και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μετά την ξαφνική ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τους αντάρτες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

 

«Την επόμενη περίοδο, θέλουμε μια Συρία όπου διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες ζουν με μια ολοκληρωμένη κατανόηση της διακυβέρνησης και με ειρήνη. Θέλουμε να δούμε μια νέα Συρία που έχει δεσμούς με τους γείτονές της, που προσθέτει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της», συμπλήρωσε.

Στην Κωνσταντινούπολη η συριακή κοινότητα μετρά 500.000 άτομα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μπαρντό: Η στροφή προς τον ακτιβισμό, η αποστασιοποίηση από τον φεμινισμό και η Μαρίν Λε Πεν ως «σύγχρονη Ιωάννα της Λωραίνης»
Η Μπαρντό προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των ακροδεξιών πολιτικών της απόψεων, των σχολίων της για το Ισλάμ και τη μετανάστευση, για την υποκίνηση φυλετικού μίσους αλλά και το ότι αντιτάχθηκε στο κίνημα MeToo
Μπριζίτ Μπαρντό
Το Σεντ Τροπέ αποχαιρετά τη Μπριζίτ Μπαρντό: Βοήθησε να λάμψει η πόλη μας
Το 1956, η μυρωδιά του σκανδάλου γύρω από την ταινία «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ, τότε συζύγου της Μπριζίτ Μπαρντό, τοποθέτησε την ηθοποιό και το ψαροχώρι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων
Το σπίτι της στο Σέντ Τροπέ