Κόσμος

Σχοινάς για Brexit: Η Ε.Ε. περιμένει ταχεία ενημέρωση από την Βρετανία

Στάση αναμονής σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα τηρεί η Ένωση μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει ταχεία ενημέρωση από την Βρετανία για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να προχωρήσει στην διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθυμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη για να συζητήσουν το Brexit.

«Βρισκόμαστε πλέον σε απόσταση 10 ημερών από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση…Εναπόκειται στην πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα και στην συνέχεια να μας ενημερώσουν σχετικώς και ταχέως», είπε.

Στάση αναμονής από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Πάντως, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιθανόν να αποφύγουν να λάβουν τελικές αποφάσεις κατά την σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας σχετικά με μία καθυστέρηση του Brexit, ανάλογα με το τι θα γίνει στο Λονδίνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ.

«Εάν υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία και εγκριθεί η συμφωνία, μπορεί να υπάρξει βραχυχρόνια παράταση και όλα καλά. Εάν δεν υπάρξει κίνηση από το Λονδίνο, οι ηγέτες μπορεί επίσης να αποφασίσουν να περιμένουν. Εξαρτάται πραγματικά από το τι θα πει ο Μέι στην σύνοδο», εξήγησε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων» για να υπάρξει συμφωνία συντεταγμένης βρετανικής εξόδου.

Η Ανγκελα Μέρκελ «σημείωσε με ενδιαφέρον» την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου σύμφωνα με την οποία η Τερέζα Μέι πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές της συμφωνίας της, που έχει απορριφθεί δύο φορές από την Βουλή, για να υπάρξει μία τρίτη ψηφοφορία.

«Τώρα θα δούμε τις θα μας πει η Τερέζα Μέι, ποιες είναι οι επιθυμίες της- θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε. Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά πώς η βρετανική κυβέρνηση αντιδρά σε αυτό που ειπώθηκε χθες στο κοινοβούλιο… Ως προς το πώς θα διαχειρισθούμε την κατάσταση, δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για πώς θα είναι τα πράγματα την Πέμπτη, η κατάσταση είναι υπερβολικά ρευστή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές εναντιώνονται στο σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: «Όχι άλλες παραχωρήσεις στον Πούτιν»
«Η Ουκρανία δεν πρέπει να αναγκασθεί να παραχωρήσει τα εδάφη της σε έναν από τους πλέον απροκάλυπτους εγκληματίες πολέμου στον κόσμο, τον Βλαντίμιρ Πούτιν»
Κογκρέσο
Ο Τραμπ αλλάζει στάση για το σχέδιο των 28 σημείων για την Ουκρανία: «Δεν είναι η τελική μου πρόταση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως περιμένει απάντηση από το Κίεβο το αργότερο έως την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, ενώ θέλει να έχει υπογραφεί μνημόνιο ειρήνης μέχρι το τέλος της χρονιάς
Ντόναλντ Τραμπ
13
Ουκρανία: Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ πρέπει να αναθεωρηθεί με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων
Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι η πρόταση της Ουάσινγκτον δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την Ευρώπη, η οποία διαθέτει κρίσιμους μοχλούς πίεσης στο ουκρανικό ζήτημα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν