Κόσμος

Συγκέντρωση ακροδεξιών Proud Boys στο Πόρτλαντ – Φόβοι για επεισόδια και συγκρούσεις

Χιλιάδες υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys αναμένονται στο Πόρτλαντ, στο Όρεγκον σήμερα, με την αστυνομία να προετοιμάζεται για επεισόδια και συγκρούσεις.

Το Πόρτλαντ είναι μια πόλη που έχει γίνει το επίκεντρο σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρας πολιτικής βίας, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν κήρυξε χθες τη μεγαλύτερη πόλη του Όρεγκον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Σαββατοκύριακο, εξηγώντας πως «οργανώσεις υπέρ της ανωτερότητας της λευκής φυλής» ταξιδεύουν από άλλες πολιτείες για να παραστούν σε μια εκδήλωση για την οποία η ομάδα Proud Boys λέει ότι έχει οργανωθεί με στόχο «να τερματιστεί η εγχώρια τρομοκρατία».

Οι αυτοαποκαλούμενοι «δυτικοί σωβινιστές» Proud Boys, με μέλη μονάχα άνδρες, είχαν ενημερώσει για την κινητοποίηση στο Facebook εδώ και εβδομάδες, παρά τη δέσμευση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ότι θα μπλοκάρει τέτοιου είδους σελίδες, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Tech Transparency Project κι έχουν περιέλθει στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Το Facebook απάντησε χθες ότι διέγραψε τους λογαριασμούς.

Οι Proud Boys, που είναι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ και της οπλοκατοχής, δημοσίως καταγγέλλουν τη βία, ωστόσο μέλη του, που φορούν ως σήμα κατατεθέν μπλουζάκια σε μαύρο και κίτρινο χρώμα συχνά διαπληκτίζονται με αριστερούς αντιπάλους τους σε συγκεντρώσεις.

Το Πόρτλαντ έχει αναδειχθεί σε μαγνήτης αντιδιαδηλώσεων ακροδεξιών έπειτα από μήνες κινητοποιήσεων που οργανώνουν αντιφασιστικές οργανώσεις και το κίνημα Black Lives Matter κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η Κέιτ Μπράουν, οι τοπικές και πολιτειακές δυνάμεις επιβολής του νόμου μπορούν να κάνουν «αναλογική χρήση βίας», μεταξύ άλλων χρήση δακρυγόνων για να διατηρήσουν την τάξη.

Οι Proud Boys θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι τοπική ώρα στο Delta Park. Αριστερές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν αντιδιαδήλωση σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων. Η αστυνομία στοχεύει να μην τους αφήσει να συναντηθούν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
WSJ: Το Ιράν «βλέπει» ενέδρα θανάτου πίσω από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και ΗΠΑ για το τέλος του πολέμου – Στόχος ο Μοχάμεντ Γκαλιμπάφ
Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής είναι μέχρι στιγμής ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους ιρανούς ηγέτες που έχουν γλιτώσει από ισραηλινές επιθέσεις
Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ
Ουκρανικό το «ύποπτο» drone που συνετρίβη σε λίμνη στη Λιθουανία - Ξέφυγε από την πορεία του
Η Λιθουανία, που είναι χώρα μέλος του NATO, ζήτησε πέρυσι από τη συμμαχία ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας αφότου στρατιωτικά drones από τη Λευκορωσία έπεσαν στο έδαφός της δύο φορές τον Ιούλιο του 2025
Drone
«Φρένο» του Ιράν στον Τραμπ για τις διαπραγματεύσεις: «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι την πλήρη νίκη»
«Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είναι περήφανες και ακλόνητες στην υπεράσπιση της ακεραιότητας του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης του Ιράν
Φρουροί της Επανάστασης