Κόσμος

Συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας για την παροχή φυσικού αερίου στο Κίεβο από τη Μόσχα

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για την παράδοση φυσικού αερίου στο Κίεβο, η οποία είχε ανασταλεί από την 1η Ιουλίου, για τον χειμώνα 2015-16 σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.

Ο Σέφκοβιτς και οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ντεμτσίτσιν υπέγραψαν ενώπιον δημοσιογράφων τη σχετική συμφωνία έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις. «Μόλις υπογράψαμε μια τριμερή συμφωνία για τον επερχόμενο χειμώνα», δηλαδή ως τον Μάρτιο του 2016, εξήγησε ο Σέφκοβιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Διευθετήθηκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες», πρόσθεσε. Όμως οι τρεις άνδρες διευκρίνισαν ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει από όλες τις επίσημες διαδικασίες προτού υιοθετηθεί οριστικά. Όπως δήλωσε ο Νόβακ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει τις αγορές φυσικού αερίου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή μετά το πέρας των συνομιλιών οι Βρυξέλλες θα προσφέρουν τουλάχιστον περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2015 προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αγοράσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται. Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται σε διαμάχη για την τιμή του φυσικού αερίου από τις αρχές του 2014. Έπειτα από μια πρώτη διακοπή των παραδόσεων το 2014 που διήρκησε αρκετούς μήνες και μια προσωρινή συμφωνία για την παροχή αερίου στο Κίεβο κατά τους χειμερινούς μήνες, τον Ιούλιο είχαν ανασταλεί και πάλι οι παραδόσεις.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι