Κόσμος

Συμβούλιο στην Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε τους πρεσβευτές όλων των ξένων χωρών στην Μόσχα, σε συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εμπειρογνώμονες του αρμόδιου Τμήματος για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξοπλισμών για να συζητήσουν την υπόθεση του Ρώσου πρώην κατασκόπου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Σκριπάλ.

Τη σχετική ανακοίνωση για την συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο 21 Μαρτίου έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Βασικό θέμα της συνάντησης είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη δήλωση της Μεγάλης Βρετανίας για την χρήση δηλητηριωδών ουσιών στο έδαφος της» δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι σκοπός της συνάντησης είναι «να φθάσει η ρωσική άποψη στους επίσημους εκπροσώπους των ξένων χωρών, να δοθούν απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα, καθώς και να κοινοποιηθούν ζητήματα εκ μέρους της ρωσικής πλευράς».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε, ότι εξαιτίας της στάσης του Λονδίνου, κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει με ποια ουσία δηλητηριάσθηκε ο Σκριπάλ.

«Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι στον Τύπο παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός απόψεων, εκτιμήσεων και «απομνημονευμάτων» ειδημόνων του θέματος αυτού», είπε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «η επίσημη ρωσική άποψη στο θέμα αυτό παρουσιάσθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ, στον ΟΑΧΟ και άλλου. «Δυστυχώς –συνέχισε– μέχρι σήμερα, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις μας προς το Λονδίνο, κανείς δεν γνωρίζει, ποια συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι».

«Επομένως –κατέληξε η Ζαχάροβα– όλες οι υποθέσεις που γίνονται, το μόνο που κάνουν είναι να στρέφουν την προσοχή από το κύριο θέμα που είναι η άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να παρουσιάσει στη Ρωσία τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία, εκτός από το να εκστομίζει κατηγορίες με αναιδή τρόπο».

Υπόθεση Σκριπάλ: Η Βρετανία δεν ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Η Βρετανία δεν ζήτησε από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης την επίταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις προετοιμασίες της συνόδου, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι δεν αναμένει να συζητηθούν περαιτέρω κυρώσεις.

Στην ατζέντα πάντως περιλαμβάνεται μια συζήτηση που αφορά την ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ απέναντι σε επιθέσεις υβριδικού πολέμου.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που θα παραστεί στη σύνοδο αυτή, κατηγορεί τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 6
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 5
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία 2
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια, παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν 2