Κόσμος

Συνάντηση Μέρκελ με Τραμπ και Ερντογάν πριν τη σύνοδο της G20

Διμερείς συναντήσεις ηγετών θα πραγματοποιηθούν στο Αμβούργο, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των G20. Οι συναντήσεις αυτές στο αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιτυχία της συνόδου,σύμφωνα και με τα όσα σημειώνει η γερμανική Deutsche Welle. 

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προγραμματίζει συνάντηση νωρίς το απόγευμα με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον ηγέτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία την G20. Στόχος της είναι να βολιδοσκοπήσει θέσεις και διαθέσεις πριν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μιας από τις πιο δύσκολες συνόδους αυτού του επιπέδου των τελευταίων χρόνων.

Οι συζητήσεις της καγκελαρίου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα επικεντρωθούν σε μια σειρά από θέματα, στα οποία ο Τραμπ έχει διαχωρίσει τη θέση του, όπως είναι το διεθνές εμπόριο και η συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Προειδοποιήσεις για το πνεύμα που θα κυριαρχήσει στις εργασίες της G20 έκανε ήδη ο Γίργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο afp. Ο Χαρντ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ ενεργοποιείται στην εύρεση διμερών λύσεων, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό δεν θα ωφελήσει τη χώρα του, οι ΗΠΑ είναι ισχυρές, όταν αποδίδουν μέσα σε πολυμερείς δομές όπως η G20 και δεν επιχειρούν μονομερείς ενέργειες», υπογράμμισε. Σε σχέση με τη διαμάχη για την πολιτική σε σχέση με το παγκόσμιο εμπόριο ο Χαρντ εμφανίστηκε προσεκτικά αισιόδοξος. «Θεωρώ ότι θα κατορθώσουμε να εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού».

Ενάντια σε κάθε είδους προστατευτισμό τάχθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε βαρυσήμαντο άρθρο γνώμης που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Έχω την πεποίθηση ότι μόνο οι ανοιχτές εμπορικές σχέσεις, βασισμένες σε κοινές νόρμες, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνεχή εξέλιξη των διμερών σχέσεων». Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του ως «συγκαλυμμένο προστατευτισμό».

Στο πρόγραμμα διμερών συναντήσεων κορυφής της Άγγελα Μέρκελ στο Αμβούργο, συμπεριλαμβάνεται και αυτή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να θίξει και θέματα που βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως είναι ο εγκλεισμός στη φυλακή του Ντενίζ Γιτσέλ, τουρκικής καταγωγής ανταποκριτή της εφημερίδας die Welt στην Τουρκία, καθώς και οι σημερινές συλλήψεις στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας, μεταξύ αυτών και ενός Γερμανού υπηκόου. Το διμερές κλίμα έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο μετά από πρόσφατο αίτημα του Τούρκου Πρόεδρου να απευθύνει ομιλία σε συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αμβούργο- αίτημα που η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε. «Η Γερμανία αυτοκτονεί» ήταν το σχόλιο του Ταγίπ Ερντογάν.

Διμερείς συναντήσεις θα γίνουν και μεταξύ άλλων προέδρων και αρχηγών κυβερνήσεων. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters διαθέτει σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος της G20, σύμφωνα με το οποίο φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμβιβαστική φόρμουλα σε ό,τι αφορά στη διένεξη για το κλίμα. Στο κείμενο με ημερομηνία 03.07 γίνεται από τη μια πλευρά αναφορά στο χάσμα με τις ΗΠΑ σε σχέση με τη Συμφωνία των Παρισίων για την Προστασία του Κλίματος, και από την άλλη πλευρά εκφράζεται η δέσμευση και των 20 σε κοινές προσπάθειες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. «Υπάρχουν πολλές επιλογές». Η Άγγελα Μέρκελ έχει ήδη τονίσει πάντως ότι δεν αναμένει από τον Ντόναλντ Τραμπ αλλαγή στάσης στο Αμβούργο.

Η απόφαση για το τελικό ανακοινωθέν θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα. 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας