Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: «Τρομάζει» η Μέρκελ – «Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας»

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα Καγκελάριος παρατήρησε ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τη νέα αυτή παραλλαγή του νέου κορονοϊού, τόσο στη Βρετανία όσο και στο Ισραήλ όπου οι εμβολιασμοί είναι σε εξαιρετικά επίπεδα.

Η κ .Μέρκελ χαρακτήρισε «success story», την εφαμοργή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ. Τόνισε όμως ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν και για την ανάγκη συντονισμού έναντι των νέων παραλλαγών του ιού και για το «τί μέλλει γενέσθαι» με τα εμβόλια τα οποία δεν έχουν λάβει την έγκριση του ΕΜΑ. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να προχωρήσει με συντονισμένο τρόπο και να υποβάλει προτάσεις που να μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στην ενιαία αγορά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την Τουρκία, είπε ότι η κατάσταση δεν είναι πια τόσο σοβαρή όσο πριν λίγο καιρό και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί έτσι. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την τελωνειακή ένωση, αλλά και με την πρόταση της Επιτροπής για νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες τόσο στην Τουρκία, όσο και στο Λίβανο και την Ιορδανία – μια πρόταση την οποία η Επιτροπή δεν έχει ακόμα υποβάλει με όλες της τις λεπτομέρειες.

Τέλος, σχετικά με τη Ρωσία, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι έγινε μια «ειλικρινής συζήτηση». Η Γαλλία και η Γερμανία θέλησαν να πάνε πιο πέρα από τα συμπεράσματα που είχε ετοιμάσει το Συμβούλιο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία για μια Σύνοδο της ΕΕ με τον Ρώσο Πρόεδρο. «Αν κοιτάξουμε την πραγματικότητα θα δούμε ότι πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», δήλωσε η Α. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι αυτό δε σημαίνει επιβράβευση της Μόσχας.

Πρόσθεσε ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, στην αρχή της θητείας του, συναντήθηκε με το Ρώσο Πρόεδρο και συμφώνησαν σε μία ατζέντα που αντιμετωπίζει τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. «Ακόμα και στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, υπήρχε πάντα διάλογος και ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και πιστεύω ότι είναι καλύτερο, όλα τα κράτη-μέλη, στο σύνολό τους, να κρατήσουν ανοιχτούς αυτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και όχι το καθένα ξεχωριστά», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 9
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 2