weather-icon °C AΘΗΝΑ

Η Συρία.. απαντά: Θα υπερασπιστούμε την χώρα εάν μας επιτεθεί η “Δύση”

Η Συρία.. απαντά: Θα υπερασπιστούμε την χώρα εάν μας επιτεθεί η “Δύση”

«Αυτό δεν συνιστά απειλή. Είναι υπόσχεση» τόνισε χαρακτηριστικά ο  Μπασάρ αλ Τζααφάρι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία κατηγορεί ευθέως την Βρετανία για την “προβοκάτσια” που όπως λέει σημειώθηκε στην Ανατολική Γούτα, με την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Σύμφωνα με τον ρώσο στρατιωτικό, το ρωσικό υπουργείο εντόπισε όσους συμμετείχαν στα γυρίσματα της σκηνοθετημένης επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, οι οποίοι και περιέγραψαν πώς έγιναν τα γυρίσματα αυτά.

«Σήμερα στην διάθεση του ρωσικού υπουργείου υπάρχουν και άλλες αποδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την άμεση εμπλοκή της Βρετανίας στη διοργάνωση αυτής της προβοκάτσιας στην ανατολική Γούτα» δήλωσε ο Κανασένκοφ, διευκρινίζοντας ότι στο διάστημα από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στους εκπροσώπους της λεγόμενης οργάνωσης «Λευκά κράνη» ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις από το Λονδίνο συγκεκριμένα για να γίνει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα η προβοκάτσια που είχε προετοιμασθεί εκ των προτέρων.

Νεμπένζια: Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να καταστρέψετε την Συριακή κυβέρνηση

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια υποστήριξε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι “το μόνο που ενδιαφέρει (τη Δύση) είναι να ανατρέψει τη συριακή κυβέρνηση”.

“Γιατί σπέρνετε το χάος στη Μέση Ανατολή; Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την αρμοδιότητα να λάβει μέτρα” εναντίον της Συρίας, εφόσον αποδειχθεί ότι η Δαμασκός έκανε χρήση χημικών όπλων, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης αμφισβητώντας τη νομιμότητα ενός ενδεχόμενου στρατιωτικού πλήγματος εναντίον της Συρίας.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ενδιαφέρονται μόνο να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να περιορίσουν τη Ρωσία, συνέχισε. “Εξακολουθούμε να παρατηρούμε επικίνδυνες στρατιωτικές προετοιμασίες για μια παράνομη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Καλούμε τις ηγεσίες αυτών των χωρών να αναθεωρήσουν άμεσα”, τόνισε ο Νεμπένζια.

Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης από τον Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες από την μεριά του για τον κίνδυνο μιας “ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης” στη Συρία, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να “ενεργήσουν με υπευθυνότητα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες”.

“Οι κλιμακούμενες εντάσεις και η ανικανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τη συγκρότηση ενός ερευνητικού μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση” είπε ο Γκουτέρες μιλώντας στο ΣΑ του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

Γαλλία: Θα λάβουμε τα μέτρα μας

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ η Συρία έφτασε στο “σημείο χωρίς επιστροφή” και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μια “ισχυρή και ενιαία απάντηση” σε αυτήν την πρόκληση.

Ο Γάλλος διπλωμάτης τόνισε ότι θα πρέπει “να σταματήσει η χημική κλιμάκωση” εκ μέρους της Συρίας, υπογραμμίζοντας οτι ο ΟΗΕ δεν επιτρέπεται “να αφήσει μια χώρα να αψηφά ταυτόχρονα το Συμβούλιο Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο”.

“Η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει ένα τέλος στην απαράδεκτη απειλή στη συλλογική ασφάλειά μας”, πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 50 χημικά όπλα

Από την μεριά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα τουλάχιστον 50 φορές κατά την τελευταία επταετία.

“Ο πρόεδρός μας δεν έχει ακόμη λάβει μια απόφαση για μια ενδεχόμενη (στρατιωτική) ενέργεια στη Συρία. Αλλά αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας αποφασίσουν να δράσουν στη Συρία, αυτό θα γίνει για την προάσπιση μιας αρχής στην οποία όλοι συμφωνούμε”, είπε η Νίκι Χέιλι.

“Όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί θα πληγούν αν επιτρέψουμε στον Άσαντ να καταστήσει κοινοτοπία τη χρήση χημικών όπλων”, προειδοποίησε η Χέιλι.

Κρυμμένος σε καταφύγιο

Ενώ γίνονται όλα αυτά, ο Άσαντ διέφυγε σε ρωσικό καταφύγιο στη βάση Khmeimim.

Η είδηση αποκαλύφθηκε από το Baghdad Post που αναφέρει ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ βρίσκεται σε ένα χώρο που δεν έχει παράθυρα στην αεροπορική βάση Khmeimim. Δεν υπάρχουν καθόλου Σύροι αξιωματούχοι παρά μόνο Ιρανοί.

Οι αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι οι συριακές σχέσεις διοικούνται τώρα από Ρώσους και Ιρανούς. Του απαγορεύεται να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε ώστε να μην αποκαλυφθεί το μέρος όπου κρύβεται.

Μπασάρ αλ-Άσαντ: Έφυγε από το προεδρικό μέγαρο

Νωρίτερα εντοπίστηκε να φεύγει από το προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό. Οι πηγές ανέφεραν ότι συνοδευόταν από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η είδηση έρχεται εν μέσω ισχυρισμών πως οι ΗΠΑ έχουν κινητοποιήσει τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να χτυπήσουν τις δυνάμεις του στη Συρία.

#TAGS MM