Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Συρία: Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση των τουρκικών δυνάμεων

Συρία: Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση των τουρκικών δυνάμεων

Μετά την επίθεση από αέρος οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν και την χερσαία εισβολή στη Συρία.
Την είδηση ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Μέχρι στιγμής 15 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους 8 άμαχοι.
Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών και κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία.

Και από την ξηρά εισβάλει στην Συρία η Τουρκία με την επιχείρηση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας να κλιμακώνεται. Το μεσημέρι είχε ξεκινήσει η επίθεση από αέρος, αλλά η Αγκυρα δεν μένει εκεί και πλέον προελαύνει και με χερσαίες δυνάμεις ανατολικά του Ευφράτη. Την είδηση ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1182017350821912577

Μπήκαν σε τουλάχιστον τρία σημεία!

Τούρκοι στρατιώτες και εφεδρικές δυνάμεις σύρων ανταρτών μπήκαν σήμερα στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο μιας επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος μιας ομάδας σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία αυτή επίθεση απόψε, βράδυ Τετάρτης, με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

“Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν τη χερσαία φάση της επιχείρησης”, ανέφερε το υπουργείο. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου.

“Ντου” με… “Πηγή Ειρήνης”

Η στρατιωτική επιχείρηση φέρει την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι συγκρούσεις είναι ανελέητες. Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Μεταξύ των θυμάτων, δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των SDF και αρμόδιος για την υπηρεσία τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

«Οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος σχεδόν όλης της συνοριακής γραμμής. Οι SDF απαντούν», τόνισε ο Καμισλό στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από κέντρο επιχειρήσεων. Διακρίνεται μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα της εισβολής στη Συρία.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1182020225199476736

Πάτησε το… κουμπί ο Ερντογάν

Η επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης (9.10.2019), όπως σας ενημέρωσε το Newsit.gr. Από αέρος αλλά και με βολές του πυροβολικού οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βάλουν εναντίον θέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που ελέγχονται από τους Κούρδους, ενώ η Συρία απαντά με ρουκέτες εναντίον τουρκικών θέσεων.  Οι πρώτες, μάλιστα, οργισμένες αντιδράσεις ήδη άρχισαν να εκδηλώνονται.

Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, όπως διθυραμβικά ανακοίνωσε μέσω Twitter ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

“Η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές εναντίον της Τουρκίας και θα οδηγήσει στην δημιουργία ζώνης ασφαλείας, επιτρέποντας την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στα σπίτια τους”, έγραψε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν φρόντισε μάλιστα να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφία από την ώρα που μιλούσε από το Προεδρικό Μέγαρο με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Όπως έκαναν γνωστό οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα. Είκοσι πέντε μαχητικά πετούν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τους SDF.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και αμάχους στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες από βολές πυροβολικού εναντίον στόχων που -όπως αναφέρουν- είναι θέσεις Κούρδων ανταρτών, ενώ Τούρκοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την επιχείρηση ως την μεγαλύτερη από την εποχή της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

https://twitter.com/baxodosus2/status/1181924537849569280?s=20

Λίγη ώρα αργότερα 6 ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Ωστόσο ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και υποστηρικτής του Αμερικανού Προέδρου Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσε πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει “πολύ ακριβά” την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον.

“Προσευχηθείτε για τους Κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ”, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. “Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά”, πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, που ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της εισβολής στη Συρία.

Εγκαταλείπουν άρον-άρον την περιοχή οι κάτοικοί της

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης την εγκαταλείπουν μαζικά.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχής στα σύνορα με τη Συρία μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις