Κόσμος

Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις «έπνιξαν στο αίμα» το αντάρτικο των Δρούζων στην Σουέιντα παρά την εμπλοκή του Ισραήλ

Επετεύχθη κατάπαυση του πυρός στην πόλη μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που είχαν αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Κατάπαυση του πυρός φαίνεται ότι επετεύχθη σήμερα (15.07.2025) στην πόλη Σουέιντα στη νότια Συρία, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην περιοχή, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Δρούζοι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει φονικές μάχες μεταξύ των φυλών Βεδουίνων, με τους οποίους τάχθηκαν οι κυβερνητικές δυνάμεις και των Δρούζων, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη του Ισραήλ, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν.

Με ανακοίνωσή τους, οι θρησκευτικές αρχές των Δρούζων είχαν καλέσει τους μαχητές της κοινότητας αυτής να παραδώσουν τα όπλα τους χωρίς αντίσταση.

Όμως ένας από τους υπογράφοντες την έκκληση, ο σεΐχης Χικμάτ αλ-Χέτζρι, ο οποίος έχει σημαντική επιρροή στους Δρούζους, κάλεσε στη συνέχεια με χωριστή ανακοίνωση τον πληθυσμό «να αντιμετωπίσει τη βάρβαρη εκστρατεία», κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και συνέχισε να βομβαρδίζει την πόλη.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη και σύμφωνα με αναφορές «έπνιξαν στο αίμα» το «αντάρτικο» των Δρούζων, με βίντεο στα social media να δείχνουν αρκετούς νεκρούς Δρούζους και και πυκνό καπνό από εκρήξεις και βομβαρδισμούς, μερικοί από τους οποίους πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ.

Μάλιστα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως 12 Δρούζοι άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μετά την «κατάληψη» ενός πανδοχείου στη Σουέιντα.

«Μέλη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών εκτέλεσαν επί τόπου 12 αμάχους αφού κατέλαβαν το πανδοχείο της οικογένειας Ραντουάν στην πόλη Σουέιντα», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Βίντεο η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επαληθευθεί και κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τουλάχιστον 10 ανθρώπους με πολιτικά ρούχα γεμάτους αίματα στο εσωτερικό του πανδοχείου, με ορισμένους να κείτονται στο έδαφος. Φωτογραφίες Δρούζων σεΐχηδων και έπιπλα που έχουν βανδαλιστεί είναι διασκορπισμένα γύρω τους.

Η εμπλοκή του Ισραήλ

Ειδικότερα, οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν και σήμερα (15.07.2025) πλήγματα εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην περιφέρεια της Σουέιντα στη νότια Συρία, λέγοντας ότι ανέλαβε δράση για να προστατεύσει τη μειονότητα των Δρούζων και υπογραμμίζοντας ότι θα εξασφαλίσει πως η περιοχή κοντά στα ισραηλινά σύνορα θα παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη.

Δημοσιογράφος του Reuters άκουσε τους κρότους από τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις ενώ drones ακούγονταν να πετούν στον ουρανό και είδε ένα άρμα μάχης, που είχε υποστεί ζημιές, να ρυμουλκείται μακριά από την πόλη, όπου πυροβολισμοί ακούγονταν καθώς τα βίαια επεισόδια συνεχίζονταν σήμερα για τρίτη ημέρα.

Η αύξηση της βίας στη Σουέιντα, μια πόλη οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Δρούζοι, σηματοδοτεί μια ακόμη πρόκληση για τον προσωρινό πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα, σε μια γωνιά της Συρίας όπου το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα προστατεύσει τη μειονότητα των Δρούζων.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς διέταξαν τις ένοπλες δυνάμεις «να πλήξουν αμέσως τις δυνάμεις και τον οπλισμό του καθεστώτος που μεταφέρθηκαν στην περιφέρεια της Σουέιντα για τις επιχειρήσεις του καθεστώτος εναντίον των Δρούζων».

«Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο να εμποδίσει να βλαβούν οι Δρούζοι στη Συρία λόγω της συμμαχίας βαθιάς αδελφοσύνης με τους Δρούζους πολίτες μας στο Ισραήλ. Αναλαμβάνουμε δράση για να εμποδίσουμε το συριακό καθεστώς να τους βλάψει και για να εξασφαλίσουμε την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής των συνόρων μας με τη Συρία» τόνισαν επίσης.

 

«Επετεύχθη εκεχειρία»

Ο Σύρος υπουργός Άμυνας Μουρχάφ, Αμπού Κάσρα, εξέδωσε αργότερα δήλωση στην οποία ανέφερε ότι υφίσταται πλήρης κατάπαυση του πυρός και προσέθετε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις θα ανοίξουν πυρ μόνο σε περίπτωση που δεχθούν πυρά.

«Ανακοινώνουμε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, έπειτα από μια συμφωνία με τους προεστούς της πόλης», ανακοίνωσε ο υπουργός Μουρχάφ Αμπού Κάσρα μέσω του λογαριασμού του στο X.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται στην είσοδο της Σουέιντα, ανέφερε πως έπαυσαν οι πυροβολισμοί. Το πρωί είχε αναφέρει σφοδρές συγκρούσεις μετά την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη, την οποία ήλεγχαν μέχρι τότε Δρούζοι μαχητές διαφόρων παρατάξεων.

«Θα αρχίσουμε να παραδίδουμε τις συνοικίες της πόλης στις δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας μόλις ολοκληρώσουμε τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες μετά τον θανατηφόρο εκτροχιασμό του τελεφερίκ «Γκλόρια» με τους 15 νεκρούς στη Λισαβόνα - Όλα δείχνουν βλάβη φρένων
Ένα συγκλονιστικό βίντεο κατέγραψε τις χαοτικές στιγμές που ακολούθησαν δευτερόλεπτα μετά τον εκτροχιασμό του τελεφερίκ, με τους κατοίκους της περιοχής να φωνάζουν ότι «υπάρχουν παιδιά κάτω από το τελεφερίκ»
Εικόνα του τόπου του δυστυχήματος μετά τον εκτροχιασμό και τη συντριβή του τελεφερίκ Gloria, ενός δημοφιλούς τουριστικού αξιοθέατου, στη Λισαβόνα
1
Η κλιματική αλλαγή αύξησε 40 φορές τους καύσωνες που ευνόησαν πυρκαγιές στην Ιβηρική Χερσόνησο
Η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, έκανε τις μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών 40 φορές πιο συχνές και 30% πιο έντονες
Φωτιά
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση που έκρινε παράνομους τους τελωνειακούς δασμούς
Με την προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ του ζητάει να αποφασίσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου αν σκοπεύει να εξετάσει το θέμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Μαζική κυβερνοεπίθεση της Κίνας ενδέχεται να έχει κλέψει δεδομένα από σχεδόν όλους τους αμερικανούς
Μια εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση «Salt Typhoon» φέρεται να έπληξε περισσότερες από 80 χώρες και να εξέθεσε εκατομμύρια επικοινωνίες, σηματοδοτώντας μια καμπή στις κυβερνοδυνατότητες του Πεκίνου, σύμφωνα με τους New York Times
Φωτογραφία αεχείου
Βίντεο σοκ στη Νέα Υόρκη με έφηβο που ακινητοποιείται βίαια από την αστυνομία - Οργισμένες αντιδράσεις στο διαδίκτυο
Μια βίαιη σύλληψη στη Νέα Υόρκη, καταγεγραμμένη σε βίντεο και δημοσιευμένη στο Instagram, αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τις μεθόδους της αστυνομίας της Νέας Υόρκης
Στιγμιότυπο από την επέμβαση της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη
19
Ημέρα εθνικού πένθους στην Πορτογαλία μετά την τραγωδία με τους 15 νεκρούς σε εκτροχιασμό τελεφερίκ - «Το Γκλόρια διαλύθηκε σαν χαρτόκουτο»
Μεταξύ των θυμάτων της εκτροπής υπάρχουν και ξένοι τουρίστες, αλλά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν έχουν ταυτοποιήσει τα θύματα ούτε έχουν αποκαλύψει την εθνικότητά τους
Οι πρώτοι ανταποκριτές επιχειρούν στον τόπο του δυστυχήματος στο τελεφερίκ Gloria της Λισαβόνας
5