Κόσμος

Συρία: Περισσότεροι από 12.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη νότια επαρχία Ντεράα

Περισσότεροι από 12.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες τρεις ημέρες την επαρχία Ντεράα στο νότιο τμήμα της χώρας, που ελέγχεται κυρίως από τους αντάρτες και είναι στόχος βομβαρδισμών από τη Δαμασκό, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χιλιάδες Σύροι εγκατέλειψαν πολλές περιοχές στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα εξαιτίας της εντατικοποίησης των αεροπορικών επιδρομών και των πυρών του πυροβολικού από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις», επεσήμανε ο διευθυντής του Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Κατευθύνονται προς περιοχές που δεν είναι στόχος βομβαρδισμών και οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε ότι ως χθες Τετάρτη 2.500 άνθρωποι είχαν φύγει από μία περιοχή στην ανατολική Ντεράα.

Ο εκπρόσωπος του Ocha Γενς Λέρκε δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «ανησυχεί για τις αναφορές περί κλιμάκωσης της βίας στην επαρχία Ντεράα», η οποία «θέτει σε κίνδυνο άμαχους και προκαλεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων οικογενειών».

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana, «το πυροβολικό του συριακού στρατού διεξάγει στοχευμένα πλήγματα εναντίον (…) της πόλης Χιράκ, στη βορειοανατολική Ντεράα, και εναντίον της Μπασρ αλ Χάριρ (…) για να καταστρέψει τις οχυρώσεις».

Η Ντεράα βρίσκεται κοντά στα συριακά υψίπεδα του Γκολάν, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ από το 1967.

Η επαρχία αυτή είναι χωρισμένη μεταξύ διάφορων ομάδων των Σύρων ανταρτών, οι οποίες ελέγχουν το 70% αυτής, με τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και το Ισλαμικό Κράτος να έχουν μικρή παρουσία.

Λίκνο της εξέγερσης του Μαρτίου του 2011, η Ντεράα βρίσκεται στο στόχαστρο της Δαμασκού, αφού οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον Μάιο το σύνολο της πρωτεύουσας της επαρχίας και τα περίχωρά της, εκδιώχνοντας τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές.

Αυτή την περίοδο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ πολλών περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων προκειμένου να καθοριστεί η τύχη της Ντεράα καθώς και της γειτονικής επαρχίας Κουνέιτρα, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους Σύρους αντάρτες.

Μάλιστα ο Σύρος πρόεδρος είχε επισημάνει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι έπειτα από πρόταση της Ρωσίας προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους αντάρτες, όπως αυτές που έχουν συναφθεί σε άλλες περιοχές της Συρίας βάσει των οποίων το καθεστώς αποκατέστησε τον έλεγχό του σε πολλές περιοχές μετά την απόσυρση των ανταρτών.

Ωστόσο ο Άσαντ διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική λύση παραμένει στο τραπέζι, ενώ στρατιωτικές ενισχύσεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της επαρχίας εδώ και εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
H Μελάνια Τραμπ απειλεί με αγωγή 1 δισ. δολαρίων τον Χάντερ Μπάιντεν γιατί εκείνος υπονόησε ότι τη σύστησε στον Τραμπ ο Τζέφρι Έπσταϊν
Ο δικηγόρος της Πρώτης Κυρίας απαίτησε από τον Χάντερ Μπάιντεν να «ανακαλέσει αμέσως τις ψευδείς, δυσφημιστικές, υποτιμητικές και προκλητικές δηλώσεις»
Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1