Κόσμος

Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε Μέρκελ – Μακρόν για προϋπολογισμό και μεταναστευτικό

Συμφωνία στα βασικά θέματα, του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και της διαχείρισης του μεταναστευτικού, επετεύχθη κατά την συνάντηση μεταξύ Μέρκελ - Μακρόν.

«Η δουλειά για το ζήτημα του προϋπολογισμού ήταν η πιο περίπλοκη, αλλά βρήκαμε μια καλή λύση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μακρόν. Η συνάντηση έγινε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου.

[read4more]

Και πρόσθεσε ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους, ακόμη και με επιπλέον βοήθεια προς τα πλέον αδύναμα μέλη. Για ένα «νέο βήμα στην ιστορία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των έως τώρα υπαρχουσών δομών προϋπολογισμών και θα τεθεί σε ισχύ με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, εξήγησε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν κανονικό προϋπολογισμό, με έσοδα και έξοδα σε ετήσια βάση. Σε ό,τι αφορά το ποσό, οι δύο ηγέτες δεν έδωσαν νούμερα, καθώς το ύψος του προϋπολογισμού θα καθοριστεί με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, προκειμένου να αποκτήσουμε «ένα επιπλέον εργαλείο για την βραχυπρόθεσμη αστάθεια και τα προβλήματα ρευστότητας μεμονωμένων χωρών», όπως είπε.

Ο παράγοντας μεταναστευτικό στην συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ κάποιων χωρών της Σένγκεν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία καταγράφηκαν.

Μακρόν Μέρκελ

«Θα συνεργαστούμε για μια διακυβερνητική συμφωνία με αρκετά από τα εμπλεκόμενα κράτη», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν, ενώ η ‘Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα θα της επιτρέψουν να επιβάλει όσα συμφώνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ζητήματα καταγεγραμμένα στην κυβερνητική συμφωνία, τα οποία επιπλέον στηρίζονται και από το Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: Το «σκωτσέζικο ντους» για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και οι νέες απειλές στις ΗΠΑ – Επιμένει στον ναυτικό αποκλεισμό ο Τραμπ
Την ώρα που η Τεχεράνη παίρνει πίσω το άνοιγμα της σημαντικής θαλάσσιας οδού, ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί έκτακτη σύσκεψη για τις νέες απειλές των Φρουρών τις Επανάστασης που κάνουν λόγο για παραβίαση της εκεχειρίας
Cargo vessels congestion blocking maritime traffic in the Strait of Hormuz, tankers and container cargo ships clustered in aerial 3D illustration render. Strategic maritime chokepoint linking the Persian Gulf and Gulf of Oman. Global trade dependency, export logistics, freight transport, supply chain vulnerability, geopolitical tension 3D
Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ
«Η προσέγγιση στα Στενά του Ορμούζ θα θεωρηθεί συνεργασία με τον εχθρό και το πλοίο που παραβιάζει την απαγόρευση θα γίνει στόχος», λέει το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης
FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of Hormuz, December 21, 2018. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo
Δύο πλοία με ινδική σημαία δέχτηκαν επίθεση στα Στενά του Ορμούζ, επιβεβαιώνει η κυβέρνηση της Ινδίας
Ο πρέσβης του Ιράν στο Νέο Δελχί κλήθηκε σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΥΠΕΞ της Ινδίας μετέφερε τη βαθιά ανησυχία της για το περιστατικό
Τάνκερ και πλοία στα Στενά του Ορμούζ