Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Απεγκλωβίστηκαν τα τέσσερα πρώτα παιδιά – Συνεχίζεται τη Δευτέρα η επιχείρηση – Video

Ταϊλάνδη: Απεγκλωβίστηκαν τα τέσσερα πρώτα παιδιά – Συνεχίζεται τη Δευτέρα η επιχείρηση – Video

– Καλύτερα απ’ ό,τι περίμενε κανείς εξελίχθηκε η πρώτη επιχείρησης διάσωσης στην Ταϊλάνδη
– Αγωνία για την επόμενη μέρα λόγω της βροχόπτωσης
– Απεγκλωβίστηκαν τέσσερα από τα 12 αγόρια που είχαν παγιδευτεί στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ
– Ο πρώτος που βγήκε ήταν ο 14χρονος Mongkol “Mark” Boonpiam
– Χρειάστηκε να περάσουν μαζί με τους δύτες 3,2 χιλιόμετρα απόσταση έως τη σωτηρία – Κολύμπησαν για ένα χιλιόμετρο
– “Χρησιμοποιήσαμε όλο το οξυγόνο” δήλωσε επικεφαλής της επιχείρησης
– Οκτώ αγόρια και ο προπονητής τους θα περάσουν τη νύχτα στη σπηλιά

Παγκόσμια συγκίνηση για τα τέσσερα από τα 12 αγόρια στην Ταϊλάνδη, που μετά από 16 μέρες αγωνίας, βγήκαν από το σπήλαιο όπου παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου μαζί με τον προπονητή τους. Η επιχείρηση ξεκίνησε τα χαράματα (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής (08.07.2018) και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 18:00.

Σώθηκαν ήδη τέσσερα παιδιά

Τέσσερα αγόρια, όλα καλά στην υγεία τους δεδομένων των συνθηκών, βγήκαν από τη σπηλιά και αμέσως με ελικόπτερα και ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, περίπου 50 χιλιόμετρα από το σπήλαιο.

Η επιχείρηση πήγε καλύτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Το πρώτο παιδί που απεγκλωβίστηκε στις 17:40 (τοπική ώρα) ήταν ο 14χρονος Mongkol “Mark” Boonpiam. 20 λεπτά μετά, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, ακολούθησε το δεύτερο αγόρι. Το δεύτερο και το τρίτο αγόρι βγήκαν από τη σπηλιά στις 19:40 και στις 19:50 αντίστοιχα.

Αμέσως, τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ελικόπτερα που τους περίμεναν για να τα μεταφέρουν σε γειτονική πόλη και στο νοσοκομείο όπου θα τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι συγκλονιστικές στιγμές της διάσωσης στην Ταϊλάνδη

Δεκατρείς δύτες από το εξωτερικό και πέντε κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης μετείχαν στην επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των παιδιών. Συνολικά 90 δύτες (50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί) συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Κάθε παιδί συνοδευόταν από δυο δύτες και ήταν δεμένοι με σχοινί. Τα παιδιά φορούσαν μάσκες full face. Χρειάστηκε να διανύσουν 3,2 χιλιόμετρα μέσα στο νερό και τη λάσπη μέχρι να βγουν από τη σπηλιά. Το ένα χιλιόμετρο ήταν μέσα στο νερό.

Τα πρώτα παιδιά που αποφασίστηκε να απεγκλωβιστούν ήταν αυτά που θεωρήθηκε ότι ήταν τα πιο δυνατά από τα 12.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από τον απεγκλωβισμό των παιδιών

Διακοπή στην επιχείρηση

Η επιχείρηση πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε δήλωσε μετά τον απεγκλωβισμό των πρώτων τεσσάρων αγοριών ο κυβερνήτης της επαρχίας, Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν, επικεφαλής του κέντρου διάσωσης.

Δεδομένου ότι οι δύτες χρησιμοποίησαν όλο το οξυγόνο που είχαν στη διάθεσή τους, αποφασίστηκε να σταματήσει η επιχείρηση και να ξεκινήσει ξανά στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Οι διασώστες χρειάζονται 10 ώρες για να στήσουν ξανά την επιχείρηση και να αρχίσει και πάλι ο απεγκλωβισμός των παιδιών.

Ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι τη Δευτέρα τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα καθώς στην περιοχή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ξέσπασε βροχή και υπάρχει κίνδυνος να ανέβει η στάθμη στο σπήλαιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ, Guardian, Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις