Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία επιχείρηση απεγκλωβισμού

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία επιχείρηση απεγκλωβισμού

Ένα δράμα που πλησιάζει στο τέλος του. Μια περιπέτεια που δεν συγκλόνισε μόνο την Ταϊλάνδη αλλά όλο τον κόσμο. Η τρίτη και τελευταία επιχείρηση απεγκλωβισμού των τεσσάρων αγοριών και του προπονητή τους που παραμένουν στο σπήλαιο ξεκίνησε νωρίς το πρωί.

Με κομμένη την ανάσα όλη η Ταϊλάνδη, όλος ο κόσμος, περιμένει να δει και τον τελευταίο από τους 13 εγκλωβισμένους στο σπήλαιο Τάι Λουάνγκ να βγαίνουν σώοι. Στις 10:08 το πρωί της Τρίτης (10.07.2018) ξεκίνησε η τελευταία επιχείρηση απεγκλωβισμού. Στόχος των αρχών να βγουν και οι πέντε τελευταίοι σήμερα.

19 δύτες ξεκίνησαν και πάλι το «ταξίδι» τους στο σπήλαιο για να βγάλουν στο φως τα τέσσερα αγόρια που παραμένουν εκεί και τον 25χρονο προπονητή τους. «Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης. Και εκτίμησε ότι η επιχείρηση ίσως ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα.

Και τα πέντε εναπομείναντες μικροί ποδοσφαιριστές θα βγουν «ταυτόχρονα», καθοδηγούμενα από τα μέλη της ομάδας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης. Όταν ο επικεφαλής της διάσωσης ανακοίνωσε πως σήμερα θα βγουν και οι πέντε που παραμένουν στο σπήλαιο, στην αίθουσα ξέσπασαν χειροκροτήματα μεταδίδει ο ανταποκριτής του Guardian.

΄

Ταϊλάνδη: Η βροχή δεν τους σταματά

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, στο τέλος της σημερινής μέρες κανένα από τα παιδιά ή ο προπονητής τους δεν θα βρίσκεται στο σπήλαιο. Η βροχή που έπεσε στην περιοχή νωρίτερα δεν εμπόδισε τα σχέδια των σωστικών συνεργείων. Οι πρώτοι 19 δύτες ξεκίνησαν την επιχείρηση και δεν αποκλείεται αργότερα να εμπλακούν κι άλλοι, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία πως σήμερα η επιχείρηση ίσως τελειώσει νωρίτερα από τις δυο προηγούμενες. “Την πρώτη μέρα χρειαστήκαμε 11 ώρες, χθες εννέα ώρες, σήμερα ελπίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε πιο σύντομα ή στον ίδιο χρόνο με χθες” τόνισε.

“Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε τέσσερα παιδιά, τον γιατρό και τους κομάντος που έμειναν μαζί τους στη σπηλιά, να βγαίνουν. Τέσσερις συν ο προπονητής, πέντε”, σημείωσε.

Η κατάσταση των παιδιών

Μπορεί ο πρόεδρος της FIFA να έχει προσκαλέσει τα παιδιά να δουν από το γήπεδο τον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας (σ.σ. είναι την Κυριακή) αλλά αυτό μάλλον δεν θα γίνει. Δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν από την Ταϊλάνδη στη Μόσχα. Τα παιδιά πρέπει να μείνουν τουλάχιστον επτά μέρες στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Όλα τα παιδιά εμβολιάστηκαν για τέτανο και λύσσα, ενώ τους δίνονται και αντιβιοτικά. “Όταν βγήκε το πρώτο γκρουπ, η θερμοκρασία των παιδιών ήταν πολύ χαμηλή. Δυο από αυτά παρουσίασαν προβλήματα στους πνεύμονες, ένα είχε τραυματιστεί στον δεξί αστράγαλο. Αλλά τώρα δεν έχουν πυρετό”, τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Τα παιδιά που διασώθηκαν τη Δευτέρα είναι 12 έως 14 ετών. Κι αυτά είχαν υποθερμία κι ένα από αυτά είναι χαμηλούς καρδιακούς παλμούς. Αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τα παιδιά είναι σε καλή κατάσταση, χαρούμενα και μιλούν κανονικά και δεν έχουν πυρετό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις