Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Οι νικητές του Μουντιάλ της καρδιάς μας! Διασώθηκαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους

Ταϊλάνδη: Οι νικητές του Μουντιάλ της καρδιάς μας! Διασώθηκαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους
Φωτογραφία Reuters

– Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης, εν μέσω πανηγυρισμών, η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη
– Τα παιδιά θα νοσηλευτούν για τουλάχιστον μία εβδομάδα
– Ο πρωθυπουργός της χώρας επιβεβαίωσε ότι στα παιδιά δεν χορηγήθηκε αναισθητικό, αλλά αντιστρεσογόνα
– Συγχαρητήρια από ηγέτες σε όλο τον κόσμο!
– Φωτογραφίες και βίντεο

Ένα θαύμα στην Ταϊλάνδη που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη. Δώδεκα μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους άντεξαν 18 ολόκληρες ημέρες, εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο. Και κατάφεραν να βγουν από εκεί, σώοι και αβλαβείς.

Το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης (10.07.2018), η μεγάλη επιχείρηση ολοκληρώθηκε, εν μέσω πανηγυρισμών. Οι δύτες κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, απεγκλώβισαν τα αγοράκια και τον 25χρονο προπονητή τους.

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, απεγκλωβίστηκαν από τη σπηλιά το τελευταίο παιδί μαζί με τον προπονητή του, με τον πλανήτη να παρακολουθεί συγκινημένος. Οκτώ από τα παιδιά διασώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξήχθησαν Κυριακή και Δευτέρα. Σύμφωνα με πηγές από τους διασώστες, τα παιδιά που έμειναν τελευταία, ήταν αυτά που ήταν πιο αδύναμα.

Η τρίτη φάση της επιχείρησης στην Ταϊλάνδη

Η τρίτη φάση της επιχείρησης διάσωσης στον λαβύρινθο μισοπλημμυρισμένων σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη, με σκοπό να βγουν τα τέσσερα εναπομείναντα αγόρια και ο προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου τους, άρχισε το πρωί της Τρίτης (10.07.2018).

Η επιχείρηση είχε ακόμα πιο επείγουσα φύση, καθώς μετεωρολόγοι προέβλεπαν βροχοπτώσεις στην περιοχή, όπου βρίσκονταν παγιδευμένα τα εναπομείναντα παιδιά κι ο προπονητής της ομάδας τους.

Η κατάσταση των παιδιών

Τα οκτώ παιδιά που βγήκαν πρώτα από τη σπηλιά είναι καλά στην υγεία τους, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη, δήλωσε ο Τζεσάντα Τσοκενταμρονγκσούκ, στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Ένα δεύτερο στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και θα επιτραπεί μεν στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι αμέσως.

Σύμφωνα με το δεύτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «όλα τα παιδιά» θα μείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Μόσχα για τον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας την προσεχή Κυριακή (14.07.2018), όπως επιβεβαίωσε και η FIFA.  Ωστόσο, δέχθηκαν πρόσκληση από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να επισκεφτούν τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν το «Ολντ Τράφορντ».

Το χρονικό

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου, όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες , την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι, έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση.

Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι, σ’ έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα. Αφού επί ημέρες σχεδίαζαν πώς θα τους απομακρύνουν, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε την Κυριακή.

Οι πανηγυρισμοί για τη διάσωση μετριάζονται από τη θλίψη για την απώλεια ενός πρώην δύτη του ταϊλανδέζικου Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια αποστολής ανεφοδιασμού των παιδιών μέσα στο σπήλαιο.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις