Κόσμος

“Τέλος στη λιτότητα”! Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε ολόκληρη τη Γαλλία προκειμένου να φωνάξουν «τέλος στη λιτότητα» και στο «πάγωμα» των μισθών, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία 4 συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, οι οποίες κήρυξαν στάσεις εργασίας.

«Το σύνθημα είναι: να αντιταχθούμε στη λιτότητα και να υπερασπιστούμε τις εναλλακτικές πολιτικές σε σχέση με εκείνη που ασκεί η κυβέρνηση και η ένωση Medef» των εργοδοτών, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της ένωσης CGT, ενώ βρισκόταν μαζί με το συνάδελφό του, του συνδικάτου FO Ζαν Κλοντ Μαϊγί, στην αρχή της μαζικής πορείας στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι διεκδικήσεις μας αφορούν «την αναπροσαρμογή των μισθών, τη μείωση των ωραρίων εργασίας, όλα όσα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε ώθηση στην απασχόληση» εξήγησε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ενώ τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στην χώρα, που μετρά πλέον 3,5 εκατομμύρια ανέργους.

Οι δύο άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις ήταν η FSU (εκπαίδευση) και Solidaires.
Πολλές αντιπροσωπευτικές συνομοσπονδίες – CFDT, CFTC, CGC, CFDT, UNSA – δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Το πρωί πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους διαφόρων περιοχών, όπου διοργανώθηκαν περισσότερες από 80 πορείες.

Ο Ζαν Κλοντ Μαϊγί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο «αισιόδοξος» για το ύψος της συμμετοχής στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται 10 ημέρες μετά τις νομαρχιακές εκλογές που σηματοδότησαν η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, η άνοδος της Δεξιάς και η παγίωση του Εθνικού Μετώπου (ακροδεξιά).

Για τον Μαρτινέζ οι μισθωτοί «τιμώρησαν την Αριστερά» λόγω των πολιτικών «λιτότητας αποτέλεσμα των οποίων είναι η ανεργία και η άνοδος της ξενοφοβίας».

Εκτός των αερομεταφορών, όπου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν μια απεργία για χθες και σήμερα, η οποία όμως δεν έχει σχέση με την κινητοποίηση των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Ο Πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός έως τις 19:00 ώρα Ελλάδας καθώς οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του πλέον δημοφιλούς μνημείου στον κόσμο συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε
Η 58χρονη πυροβόλησε τη νύφη της, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και φώναζε «σκότωσα τη νύφη μου, καθάρισα την τιμή μου» ενώ περίμενε τους αστυνομικούς καπνίζοντας τσιγάρο
ISTANBUL - MAY 01: Group of Turkish Policemen going in a street of Istanbul on May 01. 2024 in Turkey
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 6
Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ
Πρόκειται για 25 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έναν μαρμάρινο κορμό του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής
Πηγή φωτογραφίας: U.S. Immigration and Customs Enforcement 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ