Κόσμος

Τενερίφη: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο – Δεν είχε σβήσει ποτέ

Αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες η φωτιά που είχε κάψει μεγάλες εκτάσεις τον περασμένο Αύγουστο στην Τενερίφη των Κανάριων Νησιών και οι τοπικές αρχές αύξησαν στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη το επίπεδο επικινδυνότητας από το 3 στο 2.

Το καλακαίρι σχεδόν 150.000 στρέμματα στη βορειοανατολική Τενερίφη είχαν γίνει στάχτη έκταση που ισοδυναμεί με το περίπου 7% της επιφάνειας του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού. Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στις 15 Αυγούστου και στις 24 του ίδιου μήνα οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι «σταθεροποιήθηκε». Στις 11 Σεπτεμβρίου η πυρκαγιά τέθηκε «υπό έλεγχο», όμως δεν είχε ποτέ κατασβεστεί.

«Πρόκειται για την ίδια πυρκαγιά. Θυμόμαστε ότι είχε κηρυχθεί υπό έλεγχο, αλλά ποτέ δεν είχε σβηστεί. Βγήκε από την περίμετρό της, αλλά πρόκειται για την ίδια πυρκαγιά», εξήγησε σήμερα το πρωί ο Ιβάν Μαρτίν, διευθυντής των υπηρεσιών διάσωσης της Τενερίφης μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο των Κανάριων Νησιών.

«Η νύκτα ήταν αρκετά έντονη, κυρίως μετά τις 23:30, όταν περάσαμε στο επίπεδο 2, που επιτρέπει να ενεργοποιηθεί η Έκτακτη Στρατιωτική Μονάδα», μια μονάδα των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων που δημιουργήθηκε για να επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση καταστροφής ή κινδύνου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, που αυτή τη στιγμή ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, καθώς και η ενίσχυση των ανέμων αναζωπύρωσαν τις εστίες της δασικής πυρκαγιάς.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν στην πλατφόρμα X ότι έφτασαν στο νησί ενισχύσεις 60 στρατιωτικών και 26 οχημάτων του στρατού προκειμένου να συμμετέχουν «στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς». Συνολικά 120 άνθρωποι δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Περίπου 3.200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους προληπτικά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει. Πρόκειται για κατοίκους των πόλεων Σάντα Ούρσουλα και Λα Οροτάβα, διευκρίνισε ο Μαρτίν.

Το ισπανικό νησί έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές, όπως για παράδειγμα εκείνες του 2007. Όμως οι μετεωρολογικές συνθήκες και η τοπογραφία αυτής της πυρκαγιάς είχαν ωθήσει τις αρχές να κάνουν λόγο για την «πιο περίπλοκη» πυρκαγιά που έχει αντιμετωπίσει η Τενερίφη εδώ και 40 χρόνια.

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, προκαλεί συχνότερα καύσωνες οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες πυρκαγιών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το 2022 στην Ισπανία κάηκαν 3.000.000 στρέμματα σε περισσότερες από 500 πυρκαγιές, ρεκόρ για την Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1
Σοκάρει Έλληνας του Τέξας για τις φονικές πλημμύρες: «Μία συμμαθήτρια των παιδιών μου βρέθηκε πνιγμένη και μία άλλη αγνοείται» - Ξεπερνούν τους 68 οι νεκροί
Πάνω από 68 νεκροί, εκ των οποίων 21 παιδιά, ο νεότερος τραγικός απολογισμός από τις βιβλικές καταστροφές στο Τέξας - 24 παιδιά μεταξύ των αγνοουμένων
Τέξας
11