Τετάρτη, 17 Απρ.
24oC Αθήνα

Θέλουν να ξανά τον Λούλα πρόεδρο οι Βραζιλιάνοι – Μαζί του και ο Όλιβερ Στόουν!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Περισσότερες από 170.000 υπογραφές συγκεντρώνει η διακήρυξη υπέρ της υποψηφιότητας Λούλα στην Βραζιλία, ο οποίος ήταν πρόεδρος της χώρας από το 2003 μέχρι το 2010. Μεταξύ των υπογραφών αυτών είναι και αυτή του Όλιβερ Στόουν και τεσσάρων πρώην προέδρων της Νότιας Αμερικής.

Σε λίγο καιρό αναμένεται να εκδοθεί η δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση που μπορεί να τον εμποδίσει τον Λούλα να είναι υποψήφιος.

Η διακήρυξη με τίτλο «εκλογές χωρίς τον Λούλα είναι δόλιες» υπογράφεται από την Κριστίνα Κίρχνερ, πρόεδρο της Αργεντινής από το 2007 έως το 2015, τον Ουρουγουανό Χοσέ Μουχίκα (2010-2015), τον Ραφαέλ Κορέα του Ισημερινού (2007-2017) και τον Κολομβιανό Ερνέστο Σαμπέρ (1994-1998).

Φαβορί στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου για τις εκλογές του Οκτωβρίου, ο Λούλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010, καταδικάσθηκε τον Ιούλιο σε κάθειρξη 9 ετών και 6 μηνών από τον δικαστή υποθέσεων διαφθοράς Σέρτζιο Μόρο. Ωστόσο παράμεινε ελεύθερος εν αναμονή της κρίσης του σε δεύτερο βαθμό, που έχει οριστεί για τις 24 Ιανουαρίου στο Πόρτο Αλέγκρε (νότια Βραζιλία).

Με την απόφαση αυτή μπορεί να απαλλαγεί, να φυλακιστεί ή να του επιτραπεί να διεξαγάγει εκστρατεία για να ξαναγίνει αρχηγός του κράτους. Όποια κι αν είναι η έκβαση, θα είναι δυνατές πολλές προσφυγές.

Οι κατηγορίες που τον “βαραίνουν”

Ο Λούλα κατηγορείται ότι επωφελήθηκε από τη γενναιοδωρία του ομίλου ακινήτων OAS, που φέρεται ότι του προσέφερε ένα παραλιακό διαμέρισμα ως αντάλλαγμα για να πάρει συμβόλαια από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Ο Λούλα διακήρυττε ανέκαθεν την αθωότητά του και εκτιμά πως η καταδίκη του είναι αποτέλεσμα ενός «διαβολικού συμφώνου» με στόχο να τον εμποδίσουν να είναι υποψήφιος.

«Η απόπειρα να οριστεί για τις 24 Ιανουαρίου, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ, η ημερομηνία της απόφασης σε δεύτερο βαθμό στη δίκη του Λούλα δεν έχει τίποτε νόμιμο. Πρόκειται για μια καθαρή πράξη πολιτικής δίωξης του δημοφιλέστερου ηγέτη της χώρας», καταγγέλλεται στη διακήρυξη, που είναι μεταφρασμένη σε επτά γλώσσες.

Εξέχουσες προσωπικότητες στηρίζουν τη διακήρυξη

Εκτός από τον Όλιβερ Στόουν, σκηνοθέτη ταινιών όπως οι JFK και Platoon, το κείμενο υπογράφουν και άλλες προσωπικότητες, όπως ο βραζιλιάνος ηθοποιός Βάγκνερ Μούρα ή ο γάλλος ψυχαναλυτής Μισέλ Πλον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de Sao Paulo, το Κόμμα των Εργαζομένων (PT), που ιδρύθηκε από τον Λούλα, προτίθεται να στείλει την ημέρα της απόφασης στο Πόρτο Αλέγκρε 50 λεωφορεία γεμάτα μέλη του. Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος της πόλης αυτής ζήτησε την υποστήριξη του στρατού για να αποφευχθεί «μια εισβολή» οπαδών του Λούλα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις