Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Θρήνος δίχως τέλος στην Ινδία: 4.106 νεκροί από κορονοϊό και 281.386 κρούσματα

Θρήνος δίχως τέλος στην Ινδία: 4.106 νεκροί από κορονοϊό και 281.386 κρούσματα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να «σφυροκοπά» την Ινδία καθώς ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 4.106 ασθενείς με COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 281.386 κρούσματα.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ινδία έχει φθάσει ως εδώ τους 274.390 θανάτους επί συνόλου σχεδόν 25 εκατ. μολύνσεων (έχουν φθάσει τις 24,97 εκατ.). Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι οι αριθμοί τους οποίους δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η Ινδία πλήττεται –εδώ και μήνες πλέον– σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο από την πανδημία, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη χώρα αυτή προκάλεσε έκρηξη των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, που ξεπέρασαν το όριο των 400.000.

Παρότι τα επίσημα δεδομένα υποδεικνύουν πως οι μολύνσεις μειώνονται τις τελευταίες ημέρες, ειδικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η καμπύλη έφθασε στην κορύφωσή της, ενώ η ανησυχία τόσο εντός όσο και εκτός χώρας για το στέλεχος B.1.617 εντείνεται.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά τμήματα της χώρας που ακόμη δεν έχουν βιώσει την κορύφωση», προειδοποίησε η Δρ. Σάμια Σουαμινάθαν, η επικεφαλής των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ινδία, μιλώντας στην εφημερίδα The Hindu.

Η κυρία Σουαμινάθαν επισήμανε το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό θετικότητας –βρίσκεται περί το 20%–, το οποίο χαρακτήρισε ένδειξη πως μπορεί να υπάρξουν χειρότερα. «Τα τεστ είναι ακόμη ανεπαρκή σε μεγάλο αριθμό ομόσπονδων κρατών. Και όταν βλέπεις υψηλά ποσοστά θετικότητας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν κάνουμε αρκετά τεστ. Επομένως, οι απόλυτοι αριθμοί στην πραγματικότητα δεν σημαίνουν τίποτα αν τους πάρουμε αποκομμένους· πρέπει να τους εξετάσουμε με φόντο το πόσα τεστ γίνονται και ποιος είναι ο δείκτης θετικότητας», εξήγησε.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που άρχισαν να μειώνονται στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανακοινώθηκε σήμερα πως υποχώρησαν στα 281.386 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ωστόσο οι θάνατοι παρέμειναν πάνω από το όριο των τεσσάρων χιλιάδων (διαπιστώθηκαν 4.106).

Με τον τρέχοντα ρυθμό, η Ινδία θα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια κρούσματα μέσα σε μία ως δύο ημέρες.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει επίσημα τους 274.390 μέχρι εδώ.

Τα νοσοκομεία σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα αναγκάστηκαν το τελευταίο διάστημα να μην δέχονται ασθενείς, ενώ τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν. Οι φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα με τις νεκρικές πυρές σε χώρους στάθμευσης και πτώματα να ξεφράζονται στις όχθες του Γάγγη ποταμού επέτειναν την αγανάκτηση για τον τρόπο που χειρίστηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι την κρίση.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα επίσημα στοιχεία δεν αντανακλούν τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας στην Ινδία. Αρκετοί ειδικοί τονίζουν πως τόσο οι θάνατοι, όσο και τα κρούσματα ενδέχεται να είναι δέκα φορές πάνω από τους αριθμούς που ανακοινώνονται στη χώρα των 1,35 δισεκ. κατοίκων.

Η χώρα η οποία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο έχει ανοσοποιήσει πλήρως μέχρι σήμερα 40,4 εκατ. ανθρώπους, με άλλα λόγια μόλις το 2,9% του πληθυσμού. Μόνο την πρώτη δόση έχουν λάβει περίπου 182,9 εκατ. πολίτες, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις