Κόσμος

“Θύελλα” εναντίον του Τραμπ επειδή πιστεύει τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τον θάνατο του Αμερικανού φοιτητή

Σφοδρή κριτική δέχεται σήμερα στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επειδή δήλωσε ότι πιστεύει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, που τον διαβεβαίωσε ότι δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στον θάνατο ενός Αμερικανού φοιτητή, ο οποίος φυλακίστηκε στη Βόρεια Κορέα και επέστρεψε σε κωματώδη κατάσταση στη χώρα του, για να πεθάνει αμέσως μετά.

Μετά τη σύνοδο κορυφής στο Ανόι, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν συζητήθηκε η υπόθεση του Ότο Γουόρμπιρ, του 22χρονου φοιτητή που πέθανε τον Ιούνιο του 2017.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν “μου είπε ότι δεν ήταν ενήμερος και τον πιστεύω”, απάντησε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου. Ο Κιμ “αισθανόταν άσχημα για το θέμα, του μίλησα, πραγματικά αισθανόταν άσχημα. Γνώριζε πολύ καλά την υπόθεση αλλά την πληροφορήθηκε αργότερα”, πρόσθεσε.

Αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, με τους Δημοκρατικούς να υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος και στο παρελθόν είχε πάρει το μέρος άλλων αμφιλεγόμενων ηγετών –του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν– αγνοώντας τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

“Οι Αμερικανοί γνωρίζουν τη βία που άσκησε στον Ότο Γουόρμπιρ το καθεστώς της Βόρειας Κορέας”, αντέδρασε –χωρίς να αναφερθεί στον Τραμπ– η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανού κόμματος, Νίκι Χέιλι.

“Κατακριτέες οι δηλώσεις του Τραμπ”

Ο πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2012, Ρικ Σαντόρουμ, χαρακτήρισε “άξιες κατακραυγής” τις δηλώσεις του Τραμπ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είπε ότι η ίδια θεωρεί “παράξενο” που ο Τραμπ “επιλέγει να πιστεύει τον Πούτιν, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που στα δικά μου μάτια είναι κτήνη”.

Ο Ότο Γουόρμπιρ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συνελήφθη στην Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια ενός οργανωμένου ταξιδιού. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων επειδή φέρεται ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα και κρατήθηκε επί 18 μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβριο δικαστήριο της Ουάσινγκτον καταδίκασε τη Βόρεια Κορέα να πληρώσει 501 εκατομμύρια δολάρια για τον θάνατο του νεαρού, κρίνοντας ότι ήταν θύμα βασανιστηρίων. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται την ευθύνη της.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ ήταν ήδη πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter: “Ο Ότο βασανίστηκε περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς”. Μάλιστα, προσκάλεσε τους γονείς του στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, το 2018.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Dailymail: Σάλος με τις δαπάνες 90.000 δολαρίων της Κίμπερλι Γκιλφόιλ στην Αθήνα
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα φέρεται να ζήτησε την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ 58.000 δολαρίων στην πρεσβευτική κατοικία στο Κολωνάκι, ενώ εξετάζεται και η πρόσληψη προσωπικού φωτογράφου, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 5
Πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ: Καρατομήσεις κορυφής και νευρικότητα στο στρατόπεδο του Τραμπ εν μέσω πολέμου στο Ιράν
Ο Τραμπ απέλυσε την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι και ο Χέγκσεθ ζήτησε από αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ Ράντι Τζορτζ να παραιτηθεί άμεσα
Ο Τραμπ με την Παμ Μπόντι
Ροζ σκάνδαλο στην κυβέρνηση Μελόνι: Η παρουσιάστρια Κλαούντια Κόντε αποκάλυψε τη σχέση της με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι
Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια τόνισε ότι «δεν μπορεί να αρνηθεί» - Η αποκάλυψη μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα για την ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι
Η 34χρονη Κλαούντια Κόντε