Κόσμος

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν δείχνουν πως ο πραγματιστής πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ο σύμμαχός του και πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί προηγούνται στην αναμέτρηση για την εκλογή των μελών της Συνέλευσης των Ειδικών, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη των 88 μελών της συνέλευσης, ενός σώματος με επιρροή αποστολή του οποίου είναι η επιλογή της ύψιστης αρχής της χώρας, του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, διεξήχθησαν παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη των 290 μελών του κοινοβουλίου.

Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την ιστορική πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι και οδήγησε στην άρση των περισσότερων από τις κυρώσεις που έχουν πλήξει την οικονομία την τελευταία δεκαετία.

Οι υποστηρικτές του Ροχανί, υπέρμαχου της πυρηνικής συμφωνίας, αντιπαρατίθενται με τους σκληροπυρηνικούς οι οποίοι πρόσκεινται στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, που είναι πολύ επιφυλακτικοί με την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις με χώρες της Δύσης.

Στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, 13 από τους 16 υποψηφίους για τη Συνέλευση των Ειδικών που προηγούνται βρίσκονται σε ψηφοδέλτιο που υποστηρίζεται από τον Ραφσαντζανί, αν και ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζονται επίσης από συντηρητικούς.

Η Τεχεράνη εκπροσωπείται με 16 έδρες στη συνέλευση των ειδικών, που έχει συνολικά 88 έδρες σε εθνικό επίπεδο. Οι τρεις κορυφαίοι συντηρητικοί υποψήφιοι περιλαμβάνονται επίσης στους 16 που προηγούνται στην Τεχεράνη.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Χούθι κλιμακώνουν στην Ερυθρά Θάλασσα: Σε αυξημένη επιφυλακή η επιχείρηση «Ασπίδες» – Συστάσεις προς εμπορικά πλοία να αποφεύγουν την περιοχή
Αναθεώρηση του επιπέδου απειλής - Συνεχίζονται οι αποστολές παρακολούθησης και προστασίας - Στην περιοχή πλέουν η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» και η ιταλική «Carlo Bergamini»
Επίθεση Χούθι σε δεξαμενόπλοιο
New York Post: O Τραμπ θέλει τον Τζιάνι Ινφαντίνο για επόμενο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στη θέση του Αντόνιο Γκουτέρες
Ο Τραμπ πιστεύει ότι ο Ινφαντίνο «χαίρει σεβασμού από όλους σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζει ότι έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα να φέρνει τους ανθρώπους κοντά»
Τραμπ - Ινφαντίνο
Έφοδος στα γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη για το σκάνδαλο συναλλαγών Cum-Cum
Αναζητούν τοιχεία σχετικά με πιθανές παρατυπίες σε συναλλαγές που επέτρεπαν σε επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώνουν ή να αποφεύγουν την καταβολή φόρου επί των μερισμάτων
Deutsche Bank