Κόσμος

Το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά του πλανήτη από το 1880, σύμφωνα με δύο αμερικανικές υπηρεσίες

Το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά του πλανήτη από την εποχή που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία και να τηρούνται αρχεία για τη θερμοκρασία, το 1880, ανακοίνωσαν σήμερα η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και η διαστημική υπηρεσία Nasa.

Και οι δύο υπηρεσίες υπογράμμισαν ότι το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει κυρίως την αύξηση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τον Δεκέμβριο, η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ. Οι μετρήσεις που έκανε από την πλευρά της η Nasa κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: η θερμοκρασία του Δεκεμβρίου ήταν κατά 0,77 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Για το σύνολο της χρονιάς, η μέση θερμοκρασία στο έδαφος και στους ωκεανούς ήταν κατά 0,69 βαθμό υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα, γεγονός που σημαίνει ότι για 0,04 του βαθμού έσπασε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2005 και το 2010.

“Μολονότι η μέση θερμοκρασία μιας χρονιάς μπορεί να επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η τάση της υπερθέρμανσης αποδίδεται σε παράγοντες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, στους οποίους σήμερα κυριαρχούν οι εκπομπές καυσαερίων που οφείλονται στον άνθρωπο”, υπογράμμισε ο Γκάβιν Σμιτ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκοντάρ της Nasa.

Η ΝΟΑΑ επισήμανε εξάλλου ότι οι θερμοκρασίες-ρεκόρ του 2014 καταγράφηκαν χωρίς την παρουσία του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο του Ειρηνικού. Το θερμό αυτό ρεύμα εμφανίζεται κάθε πέντε με επτά χρόνια και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το κλίμα του πλανήτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κεντροδεξιά του Λουίς Μοντενέγκρο παραμένει στην εξουσία στην Πορτογαλία - Πανηγυρίζει η ακροδεξιά για την αύξηση των ποσοστών της
Η συμπολίτευση θα καταλάβει 89 έδρες από το σύνολο των 230 της πορτογαλικής εθνικής αντιπροσωπείας, πολύ λιγότερες από τις 116 που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Λουίς Μοντενέγκρο μετά τις εκλογές στην Πορτογαλία
1
«Ο Τζο Μπάιντεν θα παλέψει τον καρκίνο με αποφασιστικότητα» λέει ο Ομπάμα – «Θλίβομαι» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ
Μπαράκ Ομπάμα, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν τη θλίψη τους μετά την είδηση ότι ο Μπάιντεν διαγνώσθηκε με επιθετικής μορφής καρκίνο στον προστάτη με μετάσταση στα οστά
Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν 10
Kαταγγελίες για ανάμειξη Ρωσίας και Γαλλίας μέσω Telegram στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας - Διαψεύδει το Παρίσι
Οι καταγγελίες έρχονται λίγες ώρες μετά τη διαγραφή των social media του υποψήφιου Τζόρτζε Σιμιόν ο οποίος κατήγγειλε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λογοκρισία
Telegram 5