Κόσμος

Το Ισραήλ απέσυρε όλα τα μέτρα ασφαλείας από την Πλατεία των Τζαμιών

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε στη διάρκεια της νύκτας όλα τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παραμείνει στην Πλατεία των Τζαμιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά την απομάκρυνση την Τρίτη των ανιχνευτών μετάλλου από τις εισόδου της.

«Η αστυνομία επανέφερε τα μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν πριν την τρομοκρατική επίθεση στην Πλατεία των Τζαμιών, στις 14 Ιουλίου», διευκρίνισε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ήδη από το πρωί οι Παλαιστίνιοι είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις, αν και η ένταση παραμένει ενόψει της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής.

«Εδώ και 12 ημέρες κανείς δεν κοιμάται, κανείς δεν έκανε τίποτε άλλο από το να έρχεται στην Πλατεία των Τζαμιών», δήλωσε ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ο Φίρας Αμπάσι, που συγκινήθηκε μέχρι δακρύων από αυτή «τη νίκη».

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πιστοί μουσουλμάνοι, που μέχρι χθες αρνούνταν να εισέλθουν στην πλατεία και προσεύχονταν στους γύρω δρόμους όπως έκαναν μετά την 14ης Ιουλίου, θα λάβουν άδεια να εισέλθουν στον ιερό αυτό τόπο.

Θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες των Παλαιστινίων αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν τους ικανοποιεί η τελευταία κίνηση του Ισραήλ.

Το Waqf, η Αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, είχε εκφράσει την έγκρισή του μετά την απομάκρυνση των ανιχνευτών μετάλλων, όμως δεν είχε προσθέσει ότι οι πιστοί θα εξακολουθήσουν να μην πηγαίνουν στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ, και θα προσεύχονται στους γύρω δρόμους.

Εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρο αν η στήριξη του Waqf, εφόσον δοθεί, θα αρκέσει για να αποκλιμακώσει την ένταση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ιράν – Οι χώρες του Κόλπου ετοιμάζονται να στηρίξουν τον Τραμπ – Σφυροκόπημα σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Η Σαουδική Αραβία ζητάει από τον Τραμπ να συνεχίσει τις επιθέσεις στο Ιράν - Ο Λίβανος απέλασε τον Ιρανό πρέσβη - Η Τεχεράνη βλέπει «ενέδρα θανάτου» πίσω από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Λίβανος
WSJ: Το Ιράν «βλέπει» ενέδρα θανάτου πίσω από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και ΗΠΑ για το τέλος του πολέμου – Στόχος ο Μοχάμεντ Γκαλιμπάφ
Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής είναι μέχρι στιγμής ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους ιρανούς ηγέτες που έχουν γλιτώσει από ισραηλινές επιθέσεις
Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ
Ουκρανικό το «ύποπτο» drone που συνετρίβη σε λίμνη στη Λιθουανία - Ξέφυγε από την πορεία του
Η Λιθουανία, που είναι χώρα μέλος του NATO, ζήτησε πέρυσι από τη συμμαχία ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας αφότου στρατιωτικά drones από τη Λευκορωσία έπεσαν στο έδαφός της δύο φορές τον Ιούλιο του 2025
Drone
«Φρένο» του Ιράν στον Τραμπ για τις διαπραγματεύσεις: «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι την πλήρη νίκη»
«Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είναι περήφανες και ακλόνητες στην υπεράσπιση της ακεραιότητας του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης του Ιράν
Φρουροί της Επανάστασης