Κόσμος

Το Μεξικό απελευθερώνει 16 πολιτικούς κρατούμενους

Η νέα κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι 16 κρατούμενοι, η φυλάκιση των οποίων θεωρεί πως οφειλόταν σε πολιτικούς λόγους.

Αυτά τα 16 πρόσωπα είναι τα πρώτα που θα αποφυλακιστούν από ένα σύνολο 368 κρατουμένων οι υποθέσεις των οποίων τελούν πλέον υπό επανεξέταση, διευκρίνισε η υπουργός Εσωτερικών Όλγα Σάντσες Κορδέρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

Πολλοί από τους εγκλείστους περίμεναν χρόνια να μάθουν αν κρίθηκαν ένοχοι και ποιες ήταν οι ποινές τους, ενώ η υπεράσπιση άλλων ενώπιον των δικαστηρίων ήταν εντελώς ανεπαρκής, πρόσθεσε η ίδια.

Ανάμεσά τους είναι άνθρωποι που είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις «εναντίον του συστήματος», οικολόγοι που είχαν εναντιωθεί στην εξόρυξη πετρελαίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης, γυναίκες που έκαναν άμβλωση, σταχυολόγησε η υπουργός.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ποινικοποιούνται διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες για κοινωνικά ζητήματα», συμπλήρωσε η Σάντσες Κορδέρο.

Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ από την πλευρά του εξήγησε ότι ο «κύριος στόχος» της διαδικασίας «είναι να μην υπάρχει πλέον κανένας πολιτικός κρατούμενος» στη χώρα. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να υφίσταται «αντίποινα» για «τον τρόπο που σκέφτεται», συνέχισε.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τις υποθέσεις που αφορούν αυτόχθονες, οικολόγους, πολιτικούς, δασκάλους – και θα τις επανεξετάσουμε όλες», διαβεβαίωσε ο Λόπες Ομπραδόρ, που ανέλαβε την προεδρία την 1η Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μονάχου, ύψωσαν ιρανικές σημαίες και διαδήλωσαν κατά των αρχών του Ιράν
Την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ρεζά Παχλαβί στη Διάσκεψη του Μονάχου, εκείνος κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να «βοηθήσει» τον ιρανικό λαό, δηλώνοντας ότι ήρθε η «ώρα να τεθεί τέλος στην Ισλαμική Δημοκρατία»
μοναχο ιραν
Politico για τη Διάσκεψη του Μονάχου: Η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερα για την Άμυνα και μπορεί να ορθώσει ανάστημα στον Τραμπ
Η Ευρώπη προσπαθεί να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» από τις ΗΠΑ και να σταθεί ανεξάρτητη - Η κοινή στάση των Ευρωπαίων στη Διάσκεψη και το δημιούργημα του Τραμπ που μάλλον δεν του αρέσει
Κιρ Στάρμερ / Φρίντριχ Μερτς / Εμανουέλ Μακρόν