Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την άμυνα της ανατολικής πτέρυγας του μετά την εισβολή ρωσικών drones στον εναέριο χώρο της Πολωνίας αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα 12 Σεπτεμβρίου ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε.
Το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει μια επιχείρηση για να «ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας της», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως είπε, το ΝΑΤΟ θα θέσει σε λειτουργία μια «ανατολική φρουρά» για να ενισχύσει την άμυνα της ανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η απερισκεψία της Ρωσίας στον αέρα αυξάνεται σε συχνότητα.
Είπε ότι η “ανατολική φρουρά” θα συγκροτηθεί με πολυάριθμα μέσα από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και άλλων.
Συγκεκριμένα η Δανία θα συνεισφέρει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 και μια φρεγάτα αντιαεροπορικού πολέμου, η Γαλλία θα συνεισφέρει τρία Rafale, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος Μακρόν, και η Γερμανία θα συνεισφέρει τέσσερα Eurofighter.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Βρετανία έχει επίσης εκφράσει την προθυμία της να υποστηρίξει την ανατολική φρουρά. Αυτές οι δυνάμεις -και πολλές άλλες ακόμα θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες συμμαχικές δυνάμεις και θα ενισχύσουν την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ όπου και όταν χρειαστεί, τονίζει στην ανακοίνωσή του το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE).
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης Άλεξους Γκρίνκεβιτς παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά το σοβαρότατο περιστατικό με τα ρωσικά drones, τα οποία παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Πολωνίας.
WATCH LIVE: NATO’s Rutte holds news conference in wake of Russian drone incursion https://t.co/Z2aKwbIq1x
— PBS News (@NewsHour) September 12, 2025
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ρωσικά drones να εισέρχονται σε συμμαχικό εναέριο χώρο», δήλωσε αρχικά ο Ρούτε και ανακοίνωσε την επιχείρηση ”Eastern Sentry” δηλαδή «Ανατολική Φρουρά».
Η επιχείρηση ξεκινά το βράδυ της Παρασκευής και θα περιλαμβάνει αεροπορικές και επίγειες βάσεις.
Ο Άλεξους Γκρίνκεβιτς, δήλωσε από την πλευρά του πως το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους της συμμαχίας.