Κόσμος

Τον χαβά της η Βόρεια Κορέα! Πραγματοποίησε και πάλι δοκιμές πυραύλων

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στη δοκιμή πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και κατευθυνόμενων τακτικών όπλων μία ημέρα μετά την εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς, την πρώτη εδώ και ένα χρόνο.

Το πρακτορείο ειδήσεων KCNA από τη Βόρεια Κορέα διευκρίνισε ότι οι δοκιμές των εκτοξευτήρων πυραύλων πραγματοποιήθηκαν χθες Σάββατο υπό την επίβλεψη του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ –Ουν.

«Στόχος των γυμνασίων αυτών ήταν να ελεγχθούν οι επιχειρησιακές ικανότητες και η ακρίβεια βολής των πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών μεγάλου διαμετρήματος και βεληνεκούς καθώς και των κατευθυνόμενων τακτικών όπλων», πρόσθεσε το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη εμφανίστηκε βέβαιος για την επιθυμία του Κιμ Γιονγ-Ουν να καταλήξει σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας το.

south korea
photo Reuters

«Πιστεύω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντιλαμβάνεται τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας και δεν θα κάνει τίποτα για να παρέμβει ή να τις τερματίσει», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.«Γνωρίζει επίσης ότι είμαι μαζί του και δεν θέλει να παραβεί την υπόσχεση που μου έδωσε. Θα υπάρξει συμφωνία!», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Χθες η Βόρεια Κορέα «εκτόξευσε πολλούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από τη χερσόνησο Χόντο, κοντά στην παράκτια πόλη Ουονσάν, με κατεύθυνση τα βορειοανατολικά από τις 09:06 (τοπική ώρα, 03:06 ώρα Ελλάδας) ως τις 09:27», όπως ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

«Άμεση επανέναρξη του διαλόγου»

Η Νότια Κορέα εξέφρασε «τη μεγάλη της ανησυχία», εκτιμώντας ότι οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ είναι αντίθετες με τη συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι οι δύο χώρες. «Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να συμμετάσχει ενεργά στις προσπάθειες για την άμεση επανέναρξη του διαλόγου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σεούλ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για «ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα», αν δεν αλλάξουν στάση ως το τέλος του έτους, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και τρεις μήνες.

«Η αποφασιστικότητά μας για αποπυρηνικοποίηση παραμένει ίδια και θα το κάνουμε όταν έρθει η ώρα», είχε δηλώσει η Βορειοκορεάτισσα υφυπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι. «Όμως αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν οι ΗΠΑ αναθεωρήσουν και επαναπροσδιορίσουν τους τρέχοντες υπολογισμούς τους», είχε προσθέσει. «Αν δεν αλλάξουν στάση πριν την καταληκτική ημερομηνία που προτείναμε, θα αντιμετωπίσουν ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα».

«Ο Κιμ αποφάσισε να υπενθυμίσει στον κόσμο –και κυρίως στις ΗΠΑ—ότι οι εξοπλιστικές του ικανότητες αυξάνουν ημέρα με την ημέρα», σχολίασε ο Χάρι Τζ. Καζιάνις διευθυντής κορεατικών σπουδών στο Center for the National Interest στην Ουάσινγκτον.

«Φόβος μου είναι ότι αυτή θα είναι η αρχή της επιστροφής στον καιρό των απειλών για πυρηνικό πόλεμο και των προσωπικών προσβολών, σε έναν επικίνδυνο κύκλο έντασης τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε πάσει θυσία», πρόσθεσε.

south korea
photo Reuters

Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας σημειώνονται πριν την επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα του ειδικού εκπροσώπου των ΗΠΑ Στέφεν Μπίγκαν.  Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Μπίγκαν θα συζητήσει «για τις προσπάθειες να προχωρήσουμε προς την πλήρη και ελεγχόμενη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας».

Τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι έκανε δοκιμές σε μυστηριώδη «τακτικά όπλα», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Αυτές ήταν οι πρώτες δοκιμές όπλων τις οποίες ανακοίνωνε η Βόρεια Κορέα από την έναρξη το 2018 των συνομιλιών της με τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων, κάτι που θα σήμαινε το οριστικό τέλος της προσέγγισής της με τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον.

Εξάλλου οι χθεσινές εκτοξεύσεις «δεν παραβιάζουν το μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων που έχει επιβάλει ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ- Ουν», και το οποίο «ισχύει μόνο για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους», εκτίμησε από τη Σεούλ ο ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας Ανκίτ Πάντα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πολιτικός σεισμός στις Βρυξέλλες από τη σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι: Η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΕ στο επίκεντρο νέου σκανδάλου απάτης
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ και πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι σήμερα είναι πρύτανης του Κολλεγίου της Ευρώπης - Συνελήφθη για απάτη με κοινοτικά κονδύλια
Φεντερίκα Μογκερίνι
Ο Τραμπ δίνει χάρη στον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας Ερνάντες – Είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών
Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια πίσω από τα κάγκελα, ο πρώην αρχηγός του κράτους απελευθερώνεται χάρη σε προεδρική χάρη, σε μια στιγμή που η Ονδούρα βρίσκεται σε προεκλογικό «βρασμό»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο εγκρίνει νέα επιχείρηση επαναπατρισμού μεταναστών από τις ΗΠΑ
Το Καράκας δίνει εκ νέου το πράσινο φως για πτήσεις επαναπατρισμού, λίγες ημέρες μετά τις κατηγορίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε μονομερώς το πρόγραμμα κλείνοντας τον εναέριο χώρο της χώρας
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο
Νέες απειλές Πούτιν: «Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο τώρα, στη Ρωσία είμαστε έτοιμοι»
«Οι Ευρωπαίοι εμποδίζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ στις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία μέσω συνομιλιών» - Ο Ρώσος πρόεδρος απειλεί να κόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα
Βλαντιμίρ Πούτιν 28