Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Τούνμπεργκ σε Τραμπ: Δεν φτάνει μόνο η δεντροφύτευση

Τούνμπεργκ σε Τραμπ: Δεν φτάνει μόνο η δεντροφύτευση
photo Reuters

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τόνισε μεταξύ άλλων στο Νταβός πως η δεντροφύτευση δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή η αναφορά της Τούνμπεργκ δεν ήταν τυχαία, αλλά ήταν απάντηση στα λεγόμενα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμ, που έκανε λόγο στην ομιλία του για φύτευση δέντρων για την κλιματική αλλαγή.

«Το σπίτι μας εξακολουθεί να καίγεται», είπε η Τούνμπεργκ, επαναλαμβάνοντας μια φράση που είχε πει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πέρυσι ενώ τόνισε πως «η αδράνεια αναζωπυρώνει τις φλόγες».

Η αντιπαράθεση της Τούνμπεργκ με τον Τραμπ είναι συνεχής με τη νεαρή ακτιβίστρια να ζητά τον άμεσο τερματισμό των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ είναι υπέρ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σε μια διάσκεψη όπου τα περιβαλλοντικά θέματα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε κάποια σοβαρή αναφορά και περιορίστηκε να πει για μια πρωτοβουλία φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δένδρων, την ίδια ώρα που αποκαλούσε ακτιβιστές για το κλίμα «απαισιόδοξους» και «κληρονόμους των ανόητων μελλοντολόγων του χθες».

Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους ο Τραμπ είπε: «Πιστεύω πολύ στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον πιο καθαρό αέρα».

Η Τούνμπεργκ απάντησε κάνοντας λόγο για «κενές λέξεις και υποσχέσεις» των παγκόσμιων ηγετών και τόνισε πως «λέτε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ανησυχούν… μην είστε τόσο απαισιόδοξοι και στη συνέχεια τίποτα, σιωπή».

«Δεν μπορώ να παραπονεθώ ότι δεν έχω ακουστεί», είπε η Τούνμπεργκ προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο κατά την πρώτη ημέρα της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και στη συνέχεια ανέφερε πως «η επιστήμη και η φωνή των νέων ανθρώπων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά πρέπει να είναι».

Πολλοί νεαροί ακτιβιστές έχουν μεταβεί στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός και ανάμεσά τους και ο Ιρλανδός έφηβος Φιόν Φερέιρα, ο οποίος επινόησε έναν τρόπο για να αποφεύγεται να φθάνουν στους ωκεανούς τα μικροπλαστικά. Επίσης η 17χρονη Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια Αγιάκα Μελιτάφα και η Καναδή Ότομ Πελτιέ, η οποία αγωνίζεται για το πόσιμο νερό από τα 8 της χρόνια και έχει στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις