Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου Taufyn – Η στιγμή της εκτόξευσης

Τουρκία: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου Taufyn – Η στιγμή της εκτόξευσης

Η Τουρκία πραγματοποίησε σήμερα (23.05.2023) δοκιμή του εγχώριας κατασκευής μικρού βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου Tayfun πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο βαλλιστικός πύραυλος Tayfun κατασκευάζεται από τη Roketsan, μια μεγάλη κρατική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο πύραυλος αυτός μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων σε 456 δευτερόλεπτα.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Ρίζε (Ριζούντα), που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Γεωργία.

Θυμίζουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun από την Τουρκία. Η πρώτη έγινε στις 18 Οκτωβρίου 2022, από την ίδια τοποθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα συμπληρώνονται 17 χρόνια από τον θάνατο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη από τουρκικό F-16.

Πλάνα από τη σημερινή εκτόξευση του Tayfun: 

Νωρίτερα σήμερα, πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Δύση δεν τον… «θέλει, επειδή έδιωξε το ΔΝΤ και απελευθέρωσε την Αγία Σοφία».

«Όσο ο λαός στέκεται δίπλα μας εμείς θα αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους ιμπεριαλιστές και τους τοκογλύφους. Για μένα δεν είναι παράξενο που οι δυτικοί λένε ‘να φύγει ο Ερντογάν’. Διότι ο Ερντογάν είναι εγχώριος και εθνικός. Δεν μας χωνεύουν επειδή ξεριζώσαμε την τρομοκρατία. Βλέπετε πως όλα τα περιοδικά της Δύσης είχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους “να φύγει ο Ερντογάν”. Δεν μας θέλουν επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία. Σε επίπεδο πολιτισμού κάναμε κάποια βήματα. Απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία. Αυτοί μας μισούν επειδή απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία. Με τα βήματα τα οποία κάναμε στην αμυντική βιομηχανία θεωρείτε πως θα μας λένε καλωσορίσατε;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Όσο ο λαός στέκεται δίπλα μας εμείς θα αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους ιμπεριαλιστές και τους τοκογλύφους. Για μένα δεν είναι παράξενο που οι δυτικοί λένε ‘να φύγει ο Ερντογάν’. Διότι ο Ερντογάν είναι εγχώριος και εθνικός. Δεν μας χωνεύουν επειδή ξεριζώσαμε την τρομοκρατία. Βλέπετε πως όλα τα περιοδικά της Δύσης είχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους ‘να φύγει ο Ερντογάν’. Δεν μας θέλουν επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία. Σε επίπεδο πολιτισμού κάναμε κάποια βήματα. Απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία. Αυτοί μας μισούν επειδή απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία. Με τα βήματα τα οποία κάναμε στην αμυντική βιομηχανία θεωρείτε πως θα μας λένε καλωσορίσατε;», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις