Κόσμος

Τουρκία: Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε 5 επαρχίες – Από φωτιά που άναψαν για πικ νικ κάηκε περιοχή στο Κορδελιό

Πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονται για τρίτο 24ωρο σε όλη την Τουρκία. Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών σε 12 επαρχίες στη βόρεια και δυτική Τουρκία τις επόμενες δέκα ημέρες.

Πυροσβέστες μάχονται με τις πυρκαγιές σε πέντε επαρχίες, δήλωσε ο υπουργός Δασών της Τουρκίας, αν και η μία στην περιοχή της Σμύρνης, έχει κοπάσει κάπως και δεν απειλούνται πλέον κατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Κορδελιό (Καρσίγιακα) της Σμύρνης προκλήθηκε από φωτιά που άναψαν τρεις άνθρωποι που έκαναν πικ νικ κοντά σε δασική περιοχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δασών, Ιμπραήμ Γιουμακλί, ο οποίος πρόσθεσε πως οι αρχές είναι κοντά στην ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών.

«Η ένταση της πυρκαγιάς έχει μειωθεί, και δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές προς το παρόν», δήλωσε ο Γιουμακλί. Η πυρκαγιά καίει στο εσωτερικό μιας κοιλάδας που είναι δύσκολο να προσεγγιστεί από την ξηρά, είπε ακόμη.

Η πυρκαγιά που ενισχύθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, πλησίασε σε κατοικημένες περιοχές χθες, Παρασκευή, καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις και οδηγώντας σε απομακρύνσεις κατοίκων.

Δεκαέξι σπίτια και 30 χώροι εργασίας σε μια βιομηχανική περιοχή κάηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος της Σμύρνης Τζεμίλ Τουγκάι σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες πως 78 άνθρωποι επηρεάστηκαν από τη φωτιά.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη να εξακολουθούν να κάνουν ρίψεις νερού στις φλόγες καθώς συνεχίζονταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Πυροσβέστες επιχειρούν επίσης για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές στις δυτικές επαρχίες Αϊδινίου (Αϊντίν) και Μαγνησία (Μανίσα), καθώς και στις βόρειες επαρχίες Μπολού και Καραμπούκ, δήλωσε ο υπουργός Δασών Γιουμακλί.

Η Γενική Διεύθυνση Δασών έχει προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών σε 12 επαρχίες στη βόρεια και δυτική Τουρκία τις επόμενες δέκα ημέρες λόγω υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής υγρασίας και ισχυρών ανέμων.

Οι παράκτιες περιοχές της Τουρκίας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υποφέρουν από πυρκαγιές καθώς τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο ζεστά και ξηρά, φαινόμενο το οποίο οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Nutella ταξίδεψε στο διάστημα κάνοντας «βόλτα» μέσα στο Orion: Η κορυφαία γκρίζα διαφήμιση όλων των εποχών
Το βαζάκι Nutella σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ταξίδευε στον αέρα μέσα στην κάψουλα του Orion με τους αστροναύτες να προσφέρουν άθελά τους με αυτό τον τρόπο την καλύτερη διαφήμιση στο προϊόν
Η Nutella στο διάστημα
Τεράστια φωτιά στη «Γέφυρα της Αμερικής» μετά από ισχυρή έκρηξη σε βυτιοφόρο πάνω από τη Διώρυγα του Παναμά
Η έκρηξη καταγράφηκε σε βίντεο στο οποίο φαίνονται οι φλόγες να υψώνονται πέρα και πάνω από τον δρόμο με τους οδηγούς οχημάτων στο σημείο να προσπαθούν να διαφύγουν από το σημείο
Παναμάς: Τεράστια φωτιά στη «Γέφυρα της Αμερικής» μετά από ισχυρή έκρηξη σε βυτιοφόρο πάνω από τη Διώρυγα
Αντίστροφη μέτρηση για το τελεσίγραφο Τραμπ προς το Ιράν – Οι δεύτερες σκέψεις και η «αλαζονική ρητορική» του Αμερικανού προέδρου
«Η χώρα ολόκληρη θα μπορούσε να καταστραφεί μέσα σε μόνο μια νύχτα», κι αυτή μπορεί να είναι αυτή της Τρίτης προς Τετάρτη, είπε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ