Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία: Η τουρκική λίρα καταρρέει αλλά ο Ερντογάν ανένδοτος για τις αυξήσεις των επιτοκίων

Τουρκία: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συμβιβάζεται για τις αυξήσεις των επιτοκίων
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Κατηγορηματικός στο ότι «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ» και δεν θα υποστηρίξει ποτέ τις αυξήσεις επιτοκίων, είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, παρά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων, όπως μετέδωσε σήμερα Δευτέρα (29.11.2021) το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο, με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν, ότι η πρόσφατη αστάθεια των ισοτιμιών της τουρκικής λίρας δεν βασίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη για την προώθηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα μέσω κρατικών τραπεζών.

Το NTV μετέδωσε επίσης ότι το Ερντογάν δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι περιμένει πως ο πληθωρισμός θα πέσει πριν από τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023. 

Ωστόσο, οι ανησυχίες που υπάρχουν για την οικονομία της Τουρκίας είναι πολλές, αφού ο κόσμος στήνεται σε ουρές για να μπορέσει να αγοράσει μια φθηνή φρατζόλα ψωμί και την ίδια ώρα, ανοίγουν 200 σαμπάνιες σε νυχτερινά κέντρα για χάρη της «εκλεκτής» του Ερντογάν, της τραγουδίστριας Χούλια.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει μειωθεί το 2021 μέχρι και 45% έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει το επιτόκιό της κατά 400 μονάδες βάσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με ετήσιο ρυθμό 20%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις