Κόσμος

Τουρκία: Νέα αιτήματα προς Σουηδία και Φινλανδία για έκδοση ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες

Η Τουρκία έστειλε σήμερα αιτήματα προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την έκδοση ατόμων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Η κίνηση αυτή από την Τουρκία έρχεται μετά τη συμφωνία για τις προσπάθειες ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η Τουρκία είχε αντιταχθεί στις προσπάθειες της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, με την Άγκυρα να κατηγορεί τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν Κούρδους μαχητές και άλλους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, καθώς και για εμπάργκο όπλων και αιτήματα έκδοσης που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία βάσει της οποίας η Άγκυρα αίρει το βέτο της, ενώ οι υποψήφιες χώρες δεσμεύονται να μην υποστηρίξουν τις κουρδικές ένοπλες ομάδες PKK και YPG ή το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το δίκτυο Γκιουλέν ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση με το ακρωνύμιο FETO.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, συγκροτήθηκε μια επιτροπή παρακολούθησης», δήλωσε ο Μποζντάγ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο HaberGlobal.

Στο κείμενο που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα, η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν να «εξετάσουν τα εκκρεμή αιτήματα (της Τουρκίας) για απέλαση ή έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία, με ταχύ τρόπο και διεξοδικά…σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Περί Εκδόσεως».

«Συνεπώς, σήμερα ανανεώσαμε ορισμένα αιτήματα που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν και τους υπενθυμίσαμε κάποια αιτήματα τα οποία δεν είχαν λάβει απάντηση», είπε ο Μποζντάγ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερωθούν 10 Ισραηλινοί όμηροι – «Δύσκολες οι συζητήσεις για εκεχειρία λόγω αδιαλλαξίας»
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προώθηση συμφωνίας» με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων
Διαδηλωτές κρατούν φωτοβολίδα καπνού, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
Ο γιος του Χάφταρ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης – Μια κίνηση με νόημα μετά τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία
Μετέφερε το μήνυμα ότι όσα έγιναν χθες δεν στρέφονται κατά της Ελλάδας - Ο Αλ Σαντίκ Χάφταρ αποτελεί στενό πολιτικό σύμβουλο του πατέρα του
Ο Χαλίφα Χάφταρ 3