Κόσμος

Τουρκία: Ο εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση στην ποινή Ιμάμογλου – «Λίγη η τιμωρία»

Έφεση στην απόφαση φυλάκισης για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα ασκήσει ο Τούρκος εισαγγελέας.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Φουρκάν Οκουντάν θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση για ποινή δυο χρόνων και επτά μηνών στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου γιατί τη βρήκε… λίγη!

Όπως έγινε γνωστό «θα ασκηθεί έφεση για την αναίρεση της προαναφερθείσας απόφασης λόγω του ότι υπάρχουν ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση προς τη διαδικασία και το νόμο».

Στην Τουρκία ήδη θεωρούν πως είναι λάθος αυτή η κίνηση του Ερντογάν καθώς ηρωποιείται η αντιπολίτευση και ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος.

Χιλιάδες διαδηλωτές στο πλευρό Ιμάμογλου

Μάλιστα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία όλων των ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Ιμάμογλου μετά την ποινή που του επιβλήθηκε έξι μήνες πριν τις εκλογές.

Ο 52χρονος δήμαρχος θεωρείται πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023 απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρόντες στη μεγάλη διαδήλωση είναι και οι έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης: ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), η Μεράλ Ακσενέρ του επονομαζόμενου Καλού Κόμματος (İYİ), ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet), ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), ο Αλί Μπαμπατζάν του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και ο Αχμέτ Νταβούτογλου του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek).

ImamogluPano

«Διέγραψαν τις ψήφους σας» είπε ο Ιμάμογλου στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, αψηφώντας τη βροχή. «Αυτή δεν είναι η δική μου δίκη αλλά η δίκη της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας» επέμεινε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν φοβάται καθόλου αυτήν την παράνομη απόφαση».

«Δεν φοβόμαστε! Δεν έχω δικαστές για να με προστατεύσουν αλλά έχω μαζί μου 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες και το έθνος μας», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του ότι «όσο σκαιή και αν είναι η καταστολή, θα την διαλύσουμε».

Η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα νικήσει τον Ερντογάν «με την κοινή λογική και για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε.

«Όλα θα πάνε καλά!» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το σλόγκαν της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του για τον δήμο της πόλης, το 2019.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετέχουν σε μια κοινή δημόσια κινητοποίηση αφότου συγκρότησαν την κοινή πλατφόρμα τους για να αντιπαρατεθούν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού (CHP) και πιθανός κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, κατήγγειλε «ένα πλήγμα της δικαιοσύνης στο έθνος» και υποσχέθηκε ότι «δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό».

«Ζήτω η ελευθερία, κάτω η τυραννία», είπε στο πλήθος η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ ενώ ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι από την Κωνσταντινούπολη ξεκινάει σήμερα «ο μεγάλος αγώνας κατά του τυράννου».

Διαδήλωση με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τουρκικά μμε, έγινε ταυτόχρονα στην Τραπεζούντα, τη γενέτειρα του δημάρχου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ερντογάν δεν έκανε δηλώσεις για την καταδίκη του Ιμάμογλου. Ωστόσο ο στενός σύμμαχός του, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ότι «όλοι πρέπει να σεβαστούν μια απόφαση της δικαιοσύνης, είτε τους αρέσει είτε όχι».

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll δείχνει σήμερα ότι, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του AKP, η καταδικαστική απόφαση του Ιμάμογλου δεν πείθει: το 28% από αυτούς θεωρούν ότι πρόκειται για μια «πολιτική υπόθεση» και μόνο το 22% ότι ήταν μια δίκη για δυσφήμιση.

https://twitter.com/cevdetaykan/status/1603421694017867777?s=20&t=Gg6YjRoUvFgkaPA2-Peu7w

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«The Discombobulator»: Ο Τραμπ αποκαλύπτει τον μυστικό «Αποσυντονιστή» που χρησιμοποιήθηκε για να συλληφθεί ο Μαδούρο
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε με υπερηφάνεια ότι αυτό το μυστηριώδες όπλο αχρήστευσε τον εξοπλισμό του εχθρού όταν τα αμερικανικά ελικόπτερα εισέβαλαν στο Καράκας
Ο Νικολάς Μαδούρο με χειροπέδες, συνοδεία Αμερικανών ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας
Οργή στις ΗΠΑ: Συνελήφθη 2χρονο κοριτσάκι και πατέρας για παράνομη μετανάστευση στη Μινεσότα – «Αδιανόητη αθλιότητα»
Ο πατέρας της 2χρονης που βρίσκεται υπό κράτηση, με καταγωγή από τον Ισημερινό, έχει εκκρεμή αίτηση ασύλου και δεν έχει εκδοθεί οριστική εντολή απέλασης
Ένας αστυνομικός σημαδεύει με όπλο ένα σπίτι κατά τη διάρκεια επιδρομής της υπηρεσίας μετανάστευσης στο Σεντ Πολ της Μινεσότα
Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: «Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη» η προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης
Ιρανός στρατηγός υπογράμμισε ότι οι Φρουροί και το ιρανικό κράτος είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν άμεσα κάθε εντολή της ανώτατης στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας
Εκτόξευση ιρανικού πυραύλου στον Κόλπο
Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. σπίτια στο Κίεβο από ρωσική επίθεση - Στους μείον 10 η θερμοκρασία
Η Μόσχα πραγματοποίησε τις επιθέσεις την ώρα που τριμερείς συνομιλίες συνεχίζονταν για δεύτερη ημέρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ
Χωρίς ρεύμα οι κάτοικοι στο Κίεβο 8
Ακραία χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: Στους -46 βαθμούς η θερμοκρασία – 16 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων
Τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με χιονοθύελλα και ακραίο κρύο - Οι πολίτες άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ - Ο πάγος ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις υποδομές
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ
13