Κόσμος

Τουρκία: Ο πληθωρισμός χτυπάει «κόκκινο» και ο Ερντογάν ξήλωσε τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία χτυπάει «κόκκινο» φτάνοντας στο 85% και, σύμφωνα με το Bloomberg, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον αντιπρόεδρος της TurkStat, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η απόφαση δημοσιεύτηκε αργά την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

Αξιωματούχος της TurkStat πάντως ανέφερε στο Bloomberg ότι ο αντιπρόεδρος Φατίχ Σαχίν δεν ήταν άμεσα υπεύθυνος για τις στατιστικές έρευνες και τους υπολογισμούς. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε ωστόσο να τον ξηλώσει και να προχωρήσει σε νέο μεγάλο ανασχηματισμό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

Ο Φατίχ Σαχίν κατάφερε να παραμείνει αντιπρόεδρος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας για οκτώ μήνες, ενώ – σύμφωνα με το Bloomberg – o διάδοχος του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους η TurkStat έχει υποστεί μαζική αναμόρφωση της διοίκησής του. Ο πρόεδρος και τρεις από τους έξι αναπληρωτές του αντικαταστάθηκαν αφού βρίσκονταν στις θέσεις τους για λιγότερο από 18 μήνες. Παραιτήθηκαν επίσης δύο επικεφαλής τμημάτων που είναι επιφορτισμένα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.  

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στη χώρα έχει εκτοξευθεί και αυξήθηκε κατά 85,5% σε ετήσια βάση μέχρι τον περασμένο μήνα, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 158%, σύμφωνα με την TurkStat. Υπήρξε ασυμφωνία μεταξύ των στοιχείων του πληθωρισμού της υπηρεσίας και των υπολογισμών του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης και ανεξάρτητων ομάδων.

Οι επικριτές της TurkStat στην αντιπολίτευση έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι τα στοιχεία της δεν είναι αξιόπιστα, αποκρύπτοντας τον πραγματικό πληθωρισμό για να ικανοποιήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η οικονομία υποφέρει. Από την πλευρά της, η TurkStat έχει αρνηθεί την κατηγορία, λέγοντας ότι λειτουργεί χωρίς πολιτική παρέμβαση και ότι τα στοιχεία του είναι σύμφωνα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκληρό «μπραντεφέρ» Ντόναλντ Τραμπ και Χάρβαρντ - «Δεν θα λάβει καμία νέα δημόσια χρηματοδότηση»
Ξεκίνησε τις εκκλήσεις για δωρεές ο πρόεδρος του πανεπιστημίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει οι αρχές να αποκτήσουν δυνατότητα ελέγχου στις διαδικασίες εγγραφών φοιτητών, πρόσληψης εκπαιδευτικών, αλλά και προγράμματά του
Ντόναλντ Τραμπ
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ