Κόσμος

Τουρκία: Σε νέο υψηλό διετίας ο πληθωρισμός – Αύξηση στο 19,25%

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο 19,25% σε ετήσια βάση από 18,95% τον Ιούλιο. Αυτό αναφέρουν τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κινείται πλέον πάνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο και πλέον ετών, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν 1,12%, επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο. Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιό της στο 19% από τον Μάρτιο και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι αυτό θα παραμείνει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, σε τηλεδιασκέψεις που είχε την Τετάρτη με επενδυτές, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, δεν επανέλαβε αυτή τη δέσμευση, κάτι που οι επενδυτές ερμήνευσαν ως μία μεταβολή που μπορεί να προετοιμάσει τον δρόμο για να γίνουν νωρίτερα οι μειώσεις των επιτοκίων. Η νομισματική χαλάρωση αναμένεται να αρχίσει στο τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω των πιέσεων από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για στήριξη της οικονομίας.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται λόγω της υψηλότερης καταναλωτικής ζήτησης μετά το lockdown και της υποτίμησης της λίρας που ωθεί ανοδικά τις τιμές των εισαγωγών. Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχτηκαν σχεδόν 30% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι και πάνω από 3% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων έκαναν επίσης άλμα, όπως και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 14,1% στο τέλος του έτους, χαμηλότερα από ό,τι πιστεύουν οι αναλυτές.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,77% σε μηνιαία βάση και 45,52% σε ετήσια, λόγω της υποτίμησης της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στις 8,34 λίρες ανά δολάριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια
Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – Η Meta την έκλεισε μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τους Financial Times
Το logo του Facebook
Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνει υψηλόβαθμη αναλύτρια της CIA για τη Ρωσία – Ανησυχίες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Το Economist αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αφαίρεσε την άδεια ασφαλείας από έμπειρη αναλύτρια της CIA, σε μια άνευ προηγουμένου «εκκαθάριση» στις υπηρεσίες πληροφοριών
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια
Αράχνες–«ζόμπι»: Ο μύκητας που προκαλεί τρόμο και θυμίζει το The Last of Us
Μύκητας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετατρέπει αράχνες σε πραγματικά «ζόμπι», ένα φαινόμενο που τρομάζει κατοίκους και κηπουρούς σε όλο τον κόσμο, ενώ θυμίζει το σύμπαν της σειράς The Last of Us, γράφει η Wall Street Journal
Αράχνη