Κόσμος

Τουρκμενιστάν: Ο γιος του πρώην ηγέτη Μπερντιμουχαμέτοφ κέρδισε τις εκλογές με 73%

Τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στο Τουρκμενιστάν κέρδισε ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, γιος του αυταρχικού και εκκεντρικού προέδρου. Ο Σερντάρ θα διαδεχτεί τον πατέρα του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Ηλικίας 40 ετών ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ κέρδισε τις εκλογές της 12ης Μαρτίου με ποσοστό σχεδόν 73% νικώντας τους άλλους οκτώ υποψήφιους, κάποιοι από τους οποίους ήταν άγνωστοι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή του Τουρκμενιστάν.

Η νίκη του θεωρούνταν σχεδόν βέβαιη, αφότου ο πατέρας του, ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ τον όρισε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ είχε υπό τον έλεγχό του όλες τις εξουσίες σε αυτή τη χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων που είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες και συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε εξάλλου καλλιεργήσει τη λατρεία προς το πρόσωπό του, αφού διαδέχθηκε το 2006 τον Σαπαρμουράτ Νιαζόφ, ο οποίος επίσης διοικούσε τη χώρα με αυταρχικό τρόπο.

Ο 64χρονος Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι «πήρε μια δύσκολη απόφαση» λόγω της ηλικίας του και επειδή επιθυμούσε να αφήσει τη χώρα «σε νέου ηγέτες».

Ο Σερντάρ ήταν ήδη πριν την εκλογή του αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομία και είχε αντικαταστήσει τον πατέρα του στη συμβολική θέση του επικεφαλής της διεθνούς ένωσης ίππων Akhal- Teke, το εθνικό ζώο του Τουρκμενιστάν.

Από τον Απρίλιο του 2021 έχει επίσης τον τίτλο του «επίτιμου εκτροφέα» αλαμπάι, του ποιμενικού της Κεντρικής Ασίας, που τιμάται ιδιαίτερα στο Τουρκμενιστάν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στον Σερντάρ ως τον «γιο του έθνους» και στον πατέρα του – ο οποίος παραμείνει στη θέση του προέδρου της άνω βουλής – ως «προστάτη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ρωσία έταζε δουλειά οικοδομής σε Κουβανούς και τους έστελνε το μέτωπο – Ο 37χρονος που πολέμησε στην Ουκρανία και κατέληξε την Ελλάδα
Αναζητώντας καλύτερο μέλλον, Κουβανοί εξαπατήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μόσχα για να γίνουν οικοδόμοι - Η Ρωσία με τη βία τους έστειλε στην πρώτη γραμμή του πολέμου - Ο Φρανσίσκο Γκαρσία κατάφερε να διαφύγει και ξέμεινε στην Ελλάδα ως μισθοφόρος
Ο Κουβανός που κατέληξε να πολεμά υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ 1
Νετανιάχου: «Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Χαμάς ενόψει των συνομιλιών για τη Γάζα – «Συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάκτηση των ομήρων μας»
Η Χαμάς θέτει ως όρους την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την παροχή εγγυήσεων για τη μη επανάληψη των συγκρούσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την ανάθεση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Έλον Μασκ, το «Κόμμα της Αμερικής» και η αναφορά στον θρίαμβο του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα
Ο τρόπος για να σπάσει ο ενιαίο κομματικός μηχανισμός είναι μία παραλλαγή της στρατηγικής του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα: «Εξαιρετικά συγκεντρωμένη ισχύς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο πεδίο της μάχης» λέει ο Μασκ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο Έλον Μασκ 1