Κόσμος

Τραμπ: “Η Κίνα είναι ανταγωνιστής μας”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παρουσιάσει σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο Δευτέρα τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, η οποία θα βασίζεται στο πολιτικό του δόγμα «Πρώτα η Αμερική» και, μεταξύ άλλων, θα καθιστά σαφές ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πλέον την Κίνα ανταγωνιστή της, δήλωσαν δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενήμεροι για το περιεχόμενο του κειμένου το Σάββατο.

Ο Τραμπ έχει επαινέσει δημόσια τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί το Πεκίνο να εντείνει την πίεση που ασκεί στη Βόρεια Κορέα προκειμένου η Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει τα προγράμματα της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ παράλληλα αξιώνει από την κινεζική ηγεσία να αλλάξει τις πρακτικές της στο πεδίο του εμπορίου ώστε οι εταιρείες των ΗΠΑ να συναντούν ευνοϊκότερους όρους.

Η νέα στρατηγική που θα παρουσιάσει ο Τραμπ δεν συνεπάγεται την άσκηση μιας πολιτικής αποτροπής ή περιορισμού της Κίνας, αλλά έχει σκοπό να περιγράψει με σαφήνεια τις προκλήσεις που θεωρεί ότι εγείρει για τις ΗΠΑ, σημείωσαν οι δύο αξιωματούχοι.

Το κείμενο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη φάση της ολοκλήρωσης, αναμένεται επίσης ότι θα ακυρώσει μια απόφαση που είχε ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ο δημοκρατικός προκάτοχος του Τραμπ, τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν είχε ανακηρύξει την κλιματική αλλαγή απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Τραμπ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας την έμφαση σε πολιτικές που εντάσσονται στο δόγμα που συνοψίζει με τη φράση «Πρώτα η Αμερική»: την περαιτέρω ενίσχυση του στρατού των ΗΠΑ, την αντιμετώπιση των ισλαμιστών εξτρεμιστών, και την αναπροσαρμογή συμφωνιών για το εμπόριο κατά τρόπο ώστε οι ΗΠΑ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - Η αριστερή ιδεολογία και τα μηνύματα μετά τον μοιραίο πυροβολισμό
Την Τρίτη ενώπιων δικαστηρίου ο 22χρονος που αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές - Η συγκατοίκηση με τρανς άτομο και ο όρκος του Ντόναλντ Τραμπ κατά των δραστών παρόμοιων περιστατικών
Τάιλερ Ρόμπινσον
1
Γερμανία: Υποχώρηση για το CDU του Μερτς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία – Η ακροδεξιά AfD τριπλασιάζει την εκλογική της δύναμη
Η CDU παραμένει πρώτη δύναμη αλλά με απώλειες, το SPD καταρρέει, ενώ η AfD τριπλασιάζει το ποσοστό της στο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί και τη βάση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1