Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τραμπ: Μετά την αθώωση ετοιμάζει διάγγελμα και… βρίζει τον Ρόμνεϊ

Τραμπ - ΗΠΑ - κορονοϊός
Φωτογραφία Reuters

Ήταν δεδομένο πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα πανηγύρισε μετά την, αναμενόμενη, απόφαση της Γερουσίας να τον αθωώσει και να τον διατηρήσει στο Οβάλ Γραφείο. Όπως επίσης δεδομένο ήταν πως την οργή του Αμερικανού προέδρου θα συγκέντρωνε ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος που ήθελε να καταδικαστεί ο Τραμπ.

Click4more Αθώωση Τραμπ στη Γερουσία μετά την… μαχαιριά Ρόμνεϊ!

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να απευθύνει σήμερα (στις 20:00 ώρα Ελλάδας) διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό. Φυσικά για να πανηγυρίσει για την «πλήρη αθώωσή» του, για να καταγγείλει και πάλι «κυνήγι μαγισσών βασισμένο σε ψέματα» από πλευράς των Δημοκρατικών, για να τους κατηγορήσει για «επονείδιστη», προς το πρόσωπό του και το αξίωμά του, συμπεριφορά.

«Ο πρόεδρος είναι ικανοποιημένος που αφήνει πίσω του αυτό το κεφάλαιο επονείδιστης συμπεριφοράς των Δημοκρατικών και αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του στο όνομα του αμερικανικού λαού το 2020 και κατόπιν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, μοιάζοντας να θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Τραμπ κατά Ρόμνεϊ με… tweet και video

Πολλοί εξεπλάγησαν όταν ο Μιτ Ρόμνεϊ, παλαιό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων που κάποτε (το 2012 κόντρα στον Μπαράκ Ομπάμα) διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την απόφασή του να ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ.

Και το… περίμενε αυτό που θα ερχόταν: την ολομέτωπη επίθεση από τον Τραμπ δηλαδή. Και σε αυτό το κομμάτι, τουλάχιστον, δικαιώθηκε.

Το πρώτο «χτύπημα» ήταν ένα video που ανέβασε ο Τραμπ στο twitter, όπου κατηγορείται ο Ρόμνεϊ πως δουλεύει «μυστικά» για λογαριασμό των Δημοκρατικών και ότι «κορόιδευε» τόσο καιρό τους Ρεπουμπλικάνους.

«Παριστάνοντας τον Ρεπουμπλικάνο, προσπάθησε να παρεισφρήσει στην κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ αναλαμβάνοντας υπουργός Εξωτερικών», συνεχίζει το video. Αναφέρεται στη φημολογία κατά την οποία το 2017 ο Τραμπ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον Ρόμνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά ήρθε και η προσωπική επίθεση. «Ο αποτυχημένος υποψήφιος πρόεδρος Μιτ Ρόμνεϊ αφιέρωσε την ίδια ενέργεια και θυμό για να νικήσει τον παραπαίοντα Μπαράκ Ομπάμα όπως ευλαβικά κάνει και σε μένα, θα μπορούσε να έχει κερδίσει τις εκλογές. Διαβάστε τα πρακτικά» έγραψε ο Τραμπ.

Βαθιά συντηρητικός, ο Ρόμνεϊ γενικά ψηφίζει υπέρ των πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ στη Γερουσία και πρώτη φορά διαφοροποιήθηκε.

Ρόμνεϊ: Γιατί ψήφισα να καθαιρεθεί ο Τραμπ

Σε συνέντευξη στο Fox News λίγο πριν ταχθεί εναντίον του Τραμπ στην ψηφοφορία που σήμανε την απαλλαγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου από τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ρόμνεϊ είχε… προεξοφλήσει την επίθεση που θα ακολουθούσε, αλλά επέμεινε ότι θα ψήφιζε όπως του υπαγόρευε η συνείδησή του.

«Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες», είπε ο γερουσιαστής της Γιούτα, πρόσθεσε όμως «δεν έχω καμία επιλογή ως προς αυτό». Αποκαλώντας την ψήφο του «τη δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε να πάρω ποτέ», ο Ρόμνεϊ πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να βάλω προσωπικά κίνητρα, αν θέλετε, πάνω από συνείδησή μου και πάνω από τον όρκο μου στον Θεό».

Ο Ρόμνεϊ είπε ότι υπήρξαν νύχτες που δεν μπόρεσε να κοιμηθεί μετά την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη, προσθέτοντας πως ανησυχεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την οικογένειά του. «Συζήτησα πολύ με την οικογένειά μου, διότι αυτό θα έχει συνέπειες, τα αντίποινα θα έχουν συνέπειες, όχι μόνο για μένα, αλλά και για την οικογένειά μου, για τη γυναίκα μου, για τους γιους μου, για τις νύφες μου, για 24 εγγόνια μου», ανέφερε ο Ρόμνει.

«Θα αντιμετωπίσω πολλή μοναξιά από πολιτική σκοπιά μετά την απόφαση αυτή», προέβλεψε.

Ήδη, ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, απαιτεί να εκδιωχθεί από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ο Ρόμνεϊ. «Ήταν πολύ αδύναμος για να νικήσει τους Δημοκρατικούς» το 2012 κι έτσι «τώρα προσχωρεί σε αυτούς», είπε.

Ο Τραμπ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στις τάξεις των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που του δίνει τεράστια επιρροή, ωστόσο η αύρα του ανίκητου που προσπαθεί να προβάλλει τέθηκε υπό αμφισβήτηση στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές, όταν πολλοί από τους υποψήφιους που υποστήριξε ενεργά ηττήθηκαν καθαρά.

«Βράζουν» οι Δημοκρατικοί

Οι Δημοκρατικοί διέπραξαν «κολοσσιαίο πολιτικό λάθος» κινώντας τη διαδικασία παραπομπής στη δικαιοσύνη με σκοπό την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ λίγη ώρα μετά την αθώωση του Αμερικανοί προέδρου.

«Αυτή τη στιγμή, είναι οι χαμένοι», ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται «σε καλή θέση» εννέα μήνες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Μακόνελ σε δημοσιογράφους.

Οι Δημοκρατικοί, αν και γνώριζαν ότι η υπόθεση δεν είχε καμία τύχη στη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, μετά την αθωωτική απόφαση, «βράζουν».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ υποστήριξε ότι η αθώωση του Τραμπ από την ελεγχόμενη από το κόμμα του Γερουσία δεν έχει «καμία αξία» διότι η διαδικασία δεν ήταν «δίκαιη», διότι αθωώθηκε χωρίς να καταθέσουν μάρτυρες, χωρίς να υποβληθούν αποδεικτικά στοιχεία. Προέβλεψε ότι στην «ιστορία» η εξέλιξη θα καταγραφεί ως «πύρρειος νίκη των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και για του προέδρου Τραμπ».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, κατηγόρησε τη Γερουσία ότι μετέτρεψε σε κοινοτοπία «την παρανομία» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει «απειλή για τη δημοκρατία» σε μακροσκελή ανακοίνωση σε πολεμικό τόνο που έδωσε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της δίκης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις