Κόσμος

Τραμπ: «Ο εναέριος χώρος πάνω και γύρω από τη Βενεζουέλα θα είναι κλειστός»

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή όπου βρίσκονται ισχυρές αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με μια πρωτοφανή ανάρτηση στα social media, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα (29.11.2025) το κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω και γύρω από την Βενεζουέλα, εν μέσω στρατιωτικών εντάσεων των δύο χωρών.

Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social ο Τραμπ έγραψε: «Προς όλες τις Αεροπορικές Εταιρίες, τους Πιλότους, τους Λαθρεμπόρους Ναρκωτικών, και τους Διακινητές Ανθρώπων, παρακαλώ θεωρείστε ότι Ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ».

Προφανώς, βάσει Διεθνούς Δικαίου, η Βενεζουέλα έχει αποκλειστική δικαιοδοσία για τον εναέριο χώρο της και έτσι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να νομιμοποιεί ή να δικαιολογεί τα όσα ισχυρίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Βέβαια, αυτό που όπως υποστηρίζουν αναλυτές, εξετάζει να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι να «προετοιμάσει το έδαφος» για μια «no fly zone», δηλαδή μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, που θα «ανοίξει τον δρόμο» για μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις

Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ προειδοποίησε μεγάλες αεροπορικές εταιρίες για μια «πιθανόν επικίνδυνη κατάσταση» όταν πετάνε πάνω από τη Βενεζουέλα, λόγω «επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας και αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας μέσα στη ή γύρω από τη» χώρα.

Η Βενεζουέλα ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας έξι μεγάλων διεθνών αεροπορικών εταιριών που είχαν αναστείλει τις πτήσεις στη χώρα έπειτα από προειδοποίηση της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή ισχυρή στρατιωτική δύναμη – με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου και πιο προηγμένου αεροπλανοφόρου στον κόσμο (USS Gerald Ford), πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών – στο πλαίσιο επιχειρήσεων με δεδηλωμένο στόχο την καταπολέμηση των καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, οι οποίες έχουν κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας.

Η διαμάχη Ουάσινγκτον – Καράκας

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2025, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις σε Καραϊβική και Ειρηνικό εναντίον σκαφών που φέρονται να διακινούσαν ναρκωτικά. Μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί περισσότερα από 20 σκάφη, με απολογισμό τουλάχιστον 83 νεκρούς.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και την κυβέρνησή του πως διευθύνουν καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ και, νωρίτερα φέτος, διπλασίασε στα 50 εκατομμύρια δολάρια την αμοιβή που προσφέρει για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Μαδούρο.

Το Καράκας διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον και την κατηγορεί πως χρησιμοποιεί την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών ως πρόσχημα «για να επιβάλει αλλαγή καθεστώτος» στη Βενεζουέλα και να αρπάξει τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει αντιφατικά μηνύματα σχετικά με το ενδεχόμενο πληγμάτων στο έδαφος της Βενεζουέλας. Ενέκρινε μυστικές επιχειρήσεις της CIA στη Βενεζουέλα, δεν αποκλείει το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης, αλλά διαβεβαιώνει πως προτίθεται να συνομιλήσει απευθείας με τον βενεζουελάνο ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο.

Μάλιστα, χθεσινό (28.11.2025) δημοσίευμα των New York Times υποστήριξε ότι ο Τραμπ και ο Μαδούρο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα, στην οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο συνάντησής τους σε αμερικανικό έδαφος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη
Σοκ στις Φιλιππίνες: Νεκρή στα 30 της γνωστή τραγουδίστρια και μέλος του γκρουπ Sugarpop έπειτα από ατύχημα στο σπίτι της
Η Βανέσα Μπλάνκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Φιλιππινέζικο talent show Popstar Kids, οι Sugarpop σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα του ριάλιτι και εμφανίζονταν τακτικά σε μουσικές σόου στις Φιλιππίνες
Η 30χρονη Vanesa Blanca
Συνελήφθη Ουκρανός που σχεδίαζε τη δολοφονία αξιωματούχου της βιομηχανίας όπλων της Ουκρανίας για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα ο ύποπτος διέφυγε στην Πολωνία, όπου συνελήφθη στη Βαρσοβία και κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας με χρήση εκρηκτικών και κατοχή εκρηκτικών
Ουκρανία
Τουρκία κατά Νετανιάχου μετά τον βομβαρδισμό στη Συρία: «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του»
Νέα ανταλλαγή αιχμών μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ μετά το ισραηλινό πλήγμα στην αεροπορική βάση Αμπού Αλ Ντουχούρ - Κατζ: «Ο Ερντογάν παρασύρει την Τουρκία σε επικίνδυνες περιπέτειες»
Μπενιαμίν Νετανιάχου