Κόσμος

Τραμπ: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αρέσκεται να στέλνει πυραύλους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει να ενοχλείται από τους πυραύλους που συνεχίζει να στέλνει ο ηγέτης της Βόρεια; Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μάλιστα ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σημειώνοντας πως «αρέσκεται να στέλνει πυραύλους ή μήπως όχι;»

«Γι’ αυτό τον αποκαλώ Rocket Man (σ.σ. ο άνθρωπος-πύραυλος)», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Κιμ θα προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του, αλλά πρόσθεσε: «Θα το μάθουμε».

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο μικρού βεληνεκούς βλήματα στη θάλασσα ανοικτά των ανατολικών ακτών της την περασμένη εβδομάδα κατά την τελευταία δοκιμή του μεγάλου πολυεκτοξευτή πυραύλων της. Θεωρήθηκε ως προσπάθεια να υπενθυμίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια προθεσμία ενός έτους που έχει θέσει ο Κιμ στην Ουάσινγκτον προκειμένου να επιδείξει ευελιξία στις βαλτωμένες συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να παρατείνουν τις συνομιλίες ενόψει των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται στις ΗΠΑ τον ερχόμενο χρόνο.

Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με συμμάχους όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία προκειμένου να επωμιστούν ένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους της στάθμευσης στρατευμάτων των ΗΠΑ στις χώρες αυτές.

Είπε πως η Νότια Κορέα συμφώνησε πέρυσι να καταβάλει σχεδόν 500 εκατ. δολάρια τον χρόνο περισσότερα για αμερικανική «προστασία» και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν τώρα επιπλέον δεσμεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να έχουν στρατιωτικές δυνάμεις στην κορεατική χερσόνησο, ο Τραμπ είπε: «Μπορούμε να το συζητήσουμε. Μπορώ και τα δύο. Μπορώ να έχω επιχειρήματα και για τα δύο.».

«Αλλά πιστεύω αυτό, πιστεύω ότι αν πρόκειται να το κάνουμε, πρέπει να μοιραστούν πιο δίκαια το βάρος», είπε ο Τραμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αχαρτογράφητα νερά ο πλανήτης από τη λήξη της συμφωνίας για τα πυρηνικά – ΗΠΑ και Ρωσία έτοιμες για νέα κούρσα εξοπλισμών μετά τη New START
Για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα και πλέον, ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με έναν κόσμο χωρίς κανέναν δεσμευτικό περιορισμό στα στρατηγικά πυρηνικά οπλοστάσια Ρωσίας και ΗΠΑ
Πυρηνικά
ΗΠΑ και Ιράν στο τραπέζι του διαλόγου την Παρασκευή: «Ο Χαμενεΐ θα πρέπει να ανησυχεί πολύ», λέει ο Τραμπ
Συνεχίζει να ασκεί πίεση ο Τραμπ - Η Τεχεράνη απειλεί να πλήξει σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού αν δεχθεί επίθεση - Πυρηνικό πρόγραμμα, βαλλιστικοί πύραυλοι και διαδηλωτές στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης
Ντόναλντ Τραμπ