Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τραμπ: Τι είπε… πάλι το στόμα του!

Τραμπ
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Αεροδρόμια το… 1775 στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας; Οι αναχρονισμοί στην ομιλία του προέδρου Τραμπ προκαλούν θυμηδία στους επικριτές του.

Θυμηδία προκάλεσε στους επικριτές του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, είπε ότι στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας ο αμερικανικός στρατός κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του τα βρετανικά αεροδρόμια, το… 1775!

Τι είπε (πάλι) ο Τραμπ

Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσουν ένα πρωτοφανές θέαμα, με υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εκφώνησε μια ομιλία αποφεύγοντας τις πολιτικές κορώνες αλλά και τους αυτοσχεδιασμούς – κάτι που του αρέσει να κάνει όταν μιλάει σε υποστηρικτές του.

Κάνοντας ιστορική αναδρομή στον “Ιούνιο του 1775”, ο Τραμπ μίλησε για τις μάχες που έδωσαν οι δυνάμεις των αμερικανικών αποικιών: “ο στρατός μας κατέστρεψε τις επάλξεις, ανέλαβε τον έλεγχο των αεροδρομίων, έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει”, είπε.

Παρά τον “αναχρονισμό” αυτόν, στην ίδια ομιλία ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στους αδελφούς Ράιτ, τους πρωτοπόρους που πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη πτήση με μηχανοκίνητο αεροσκάφος το 1903.

Οι προσεκτικοί ακροατές του επισήμαναν και ένα δεύτερο ιστορικό λάθος στην ομιλία, όταν ο Τραμπ μίλησε για την μάχη για τον έλεγχο του Φρουρίου ΜακΧένρι – μόνο που η συγκεκριμένη μάχη δόθηκε στον Αγγλοαμερικανικό πόλεμο του 1812-15 και όχι στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, 40 χρόνια πρωτύτερα.

Λάθος του… οτοκιού!

Στη βλάβη του ότοκιου εν μέσω της βροχής επέρριψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την ευθύνη για τους αναχρονισμούς που περιείχε η ομιλία του στους εορτασμούς για την 4η Ιουλίου.

Μιλώντας στο πλήθος ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις “κατέλαβαν τα αεροδρόμια” κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, τη δεκαετία του 1770. Κάτι προφανώς αδύνατον, αφού δεν υπήρχαν αεροδρόμια τον 18ο αιώνα.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τη γλωσσική παραδρομή του, ο Τραμπ είπε αρχικά ότι το οτοκιού χάλασε (χρησιμοποίησε μάλιστα τη λέξη “καπούτ”) και κατόπιν ότι δυσκολευόταν να διαβάσει την οθόνη στη βροχή.

“Φαντάζομαι ότι η βροχή χάλασε το ότοκιου”, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο. “Ήξερα πολύ καλά την ομιλία και έτσι κατάφερα να την εκφωνήσω χωρίς οτοκιού, αλλά το οτοκιού πράγματι χάλασε και ήταν δύσκολο να το διαβάζω έτσι κι αλλιώς, λόγω της βροχής. Παρά τη βροχή, ήταν μια φανταστική βραδιά”, είπε.

Ο Τραμπ μίλησε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει με την πρώτη κυρία για το γκολφ κλαμπ του στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσι.

Πριν κερδίσει τις εκλογές του 2016 ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός επέκρινε τακτικά τον πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επειδή βασιζόταν στο ότοκιου για τις ομιλίες του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις