Κόσμος

Τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo: Ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη η εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορούμενους

Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό “Charlie Hebdo” και το εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher στη Γαλλία, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα να επιβληθούν ισόβια και τουλάχιστον 20 χρόνια κάθειρξη στους δύο βασικούς κατηγορούμενους που δικάζονται στο Εφετείο του Παρισιού.

Η εισαγγελία ζήτησε τη βαρύτερη δυνατή ποινή: ισόβια χωρίς τη δυνατότητα αναστολής πριν παρέλθουν 22 χρόνια, σε βάρος του Τουρκογάλλου Αλί Ριζά Πολάτ και του Αμάρ Ραμντανί που κατηγορούνται για συνέργεια στις επιθέσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι.

Επί τρεις ημέρες, από τις 7 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2015, οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί και ο Αμεντίν Κουλιμπαλί, έσπειραν τον τρόμο στη Γαλλία: στοχοθέτησαν τα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι, κατόπιν σκότωσαν μια αστυνομικό στο Μονρούζ, στα προάστια της πρωτεύουσας και κράτησαν ομήρους σε ένα Hyper Cacher. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν δύο διαφορετικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (Aqpa) και το Ισλαμικό Κράτος.

Και οι τρεις σκοτώθηκαν στην αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε.

Ο 37χρονος Αλί Ριζά Πολάτ καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 30 ετών. «Σας ζητώ να μας προστατεύσετε», είπε η εισαγγελέας Μανόν Μπρινιόλ, υπογραμμίζοντας την «ακραία επικινδυνότητα» του κατηγορουμένου και ζητώντας να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη. Όπως είπε, ο Αλί Ριζά Πολάτ ήταν το «δεξί χέρι» του Αμεντί Κουλιμπαλί, τον στήριζε μέχρι την τελευταία στιγμή και παρείχε «καθοριστική βοήθεια στους τρομοκράτες», τόσο υλική όσο και στην εξεύρεση όπλων.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας Ντελφίν Τιμπιέρζ είχε ζητήσει να επιβληθεί στον δεύτερο κατηγορούμενο, τον Αμάρ Ραμντανί, ποινή κάθειρξης 20 ετών λέγοντας ότι, μολονότι ο ίδιος το αρνείται, έδωσε στον Κουλιμπαλί τα όπλα με τα οποία σκοτώθηκαν πέντε από τα θύματα των επιθέσεων.

Πρωτοδίκως, οι έντεκα από τους παρόντες κατηγορουμένους καταδικάστηκαν σε ποινές από 4 μέχρι 30 έτη, όμως μόνο οι δύο από αυτούς, ο Πολάτ και ο Ραμντανί, άσκησαν έφεση.

Η απόφαση του Εφετείου αναμένεται να ανακοινωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης