Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο – Η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία για τα θαλάσσια σύνορα

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο – Η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία για τα θαλάσσια σύνορα
Φωτογραφία Reuters

Συνεχίζει στην επιθετική “γραμμή” κατά της Ελλάδας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η χώρα μας έδειξε πως δεν είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι η “Γερμανία μάς ζήτησε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία”, αλλά “αυτοί έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για διάλογο”.

​Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις και ως εκ τούτου αποφασίστηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

“Θα προχωρούσαμε σε κοινό ανακοινωθέν στις 7 Αυγούστου. Ωστόσο, λίγο αργότερα, δυστυχώς, η Ελλάδα επικύρωσε τη συμφωνία με την Αίγυπτο”, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υποστήριξε τις προσπάθειες μεσολάβησης της Γερμανίας και πως ο ίδιος συμφώνησε να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. “Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε” συμπλήρωσε.

“Ανταποκριθήκαμε θετικά στην ανακοίνωση από τον γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στις 3 Σεπτεμβρίου. Όμως η Ελλάδα είπε “ναι” στην αρχή, αλλά ύστερα από την εξήγηση του γενικού γραμματέα είπαν “όχι””.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, ο ίδιος τόνισε: “Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Αλλά αν η Ελλάδα επιμείνει, τότε επιμένουμε και στις προϋπόθεσεις μας”.

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ να παραμείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία για το θέμα με τα θαλάσσια σύνορα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις